Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Επιβάρυνση του σώματος από τα ψηλοτάκουνα παπούτσια

  Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια επικράτησαν αρχικά για λόγους οικονομίας και στη συνέχεια για λόγους αισθητικής.
  Η χρήση τους ξεκίνησε από μια μεσαιωνική εφεύρεση που βασιζόταν στην ιδέα κατασκευής παπουτσιών που να μη χαλάνε εύκολα από τη λάσπη και τις πέτρες στους δρόμους ανυψώνοντας ολόκληρο το παπούτσι από το έδαφος προκειμένου να το προστατεύσει από τη γρήγορη φθορά.
  Στη συνέχεια οι γυναίκες ανακάλυψαν πως η χρήση τους δημιουργούσε την ψευδαίσθηση μιας πιο λεπτής φιγούρας ενώ τόνιζε τις γάμπες.
  Η συχνή και μεγάλη διάρκεια της χρήσης τους μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα πόδια και στη σπονδυλική στήλη.
  Η χρήση των ψηλοτάκουνων παπουτσιών αλλάζει τη γωνία της ποδοκνημικής ως προς το έδαφος αναλογικά προς το ύψος του τακουνιού (σχήμα 1).
σχήμα 1
  Εάν το σώμα ήταν άκαμπτο ένα τακούνι 5 εκατοστών θα το μετατόπιζε προς τα εμπρός περίπου κατά 20 μοίρες, ενώ το τακούνι 10 εκατοστών θα το μετατόπιζε περίπου 40 μοίρες προς τα εμπρός.
  Λόγω της απόλυτης ανάγκης να διατηρηθεί οριζόντιο το βλέμμα ως σημείο αναφοράς από το οποίο αρχίζει η κίνηση, αυτή η εμπρόσθια μετατόπιση πρέπει να αντισταθμιστεί από όλες τις αρθρώσεις επάνω από το πόδι και κάτω από την κρανιοαυχενική σύνδεση, μετατρέποντας τη θέση και τη λειτουργία τους (σχήμα 2).
σχήμα 2
  Οι τρεις πιο κοινές αποκλίσεις από την κανονική στάση είναι:
α) κάμψη στα γόνατα με αυξημένα τα κυρτώματα της οσφυϊκής και θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (σχήμα 2-α),
β) επίπεδη οσφυϊκή μοίρα, αυξημένο κύρτωμα στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και εμπρόσθια μετατόπιση του κεφαλιού (σχήμα 2-β),
γ) υπερβολική έκταση στα γόνατα με αυξημένα τα κυρτώματα της οσφυϊκής και θωρακικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (σχήμα 2-δ).
Η σωστή στάση του σώματος φαίνεται στο σχήμα 2-γ.

  Το βάρος του σώματος που φυσιολογικά υποστηρίζεται από το σκελετό τώρα υποστηρίζεται από τους μυς.
  Η αυξημένη ένταση που παράγεται στους μυς που αντισταθμίζουν τη λάθος ευθυγράμμιση δημιουργεί αυξημένες δυνάμεις στις αρθρώσεις που μακροπρόθεσμα οδηγούν σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, το μετατάρσιο, το γόνατο, το ισχίο και τη σπονδυλική στήλη.
  Ακόμη μπορεί να είναι αιτία πονοκεφάλων και μυοσκελετικού πόνου σε διάφορα τμήματα του σώματος.