Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Προπόνηση και προπονητική


  Τα ομαδικά αθλήματα είναι παιχνίδια αλλά η προπόνηση είναι επιστήμη και βασίζεται στην επιστήμη της προπονητικής που αυτή με τη σειρά της βασίζεται σε μια σειρά από άλλες επιστήμες και απαιτεί γνώσεις ανατομίας, κινησιολογίας, εμβιομηχανικής, εργοφυσιολογίας και αθλητικής ψυχολογίας με λίγα λόγια απαιτεί βαθιά γνώση του ανθρωπίνου σώματος.

  Προπόνηση είναι το σύνολο των χειρισμών και επιβαρύνσεων στα διάφορα συστήματα του οργανισμού με σκοπό την προσαρμογή των συγκεκριμένων συστημάτων του οργανισμού, που δέχονται τα προπονητικά ερεθίσματα, σε υψηλότερα επίπεδα.
  Διαφορετικά ερεθίσματα στο ίδιο σύστημα, δημιουργούν και διαφορετικές προσαρμογές και τα ίδια ερεθίσματα πιθανόν να μην δημιουργήσουν καμιά προσαρμογή σε κάποιο άλλο σύστημα.
  Στόχος της αθλητικής προπόνησης είναι να δημιουργήσει προσαρμογές που να φθάνουν στο μέγιστο δυνατό επίπεδο σε συγκεκριμένα συστήματα του αθλητή και ειδικά σε αυτά που χρησιμοποιεί στο άθλημά του.

  Προπονητική είναι η επιστήμη που ασχολείται με το σχεδιασμό των προπονητικών επιβαρύνσεων.
Η επιβάρυνση στην προπόνηση αναφέρεται στην ένταση, στη διάρκεια και στη συχνότητα των ερεθισμάτων που μπορεί να δεχθεί το συγκεκριμένο σύστημα αλλά και το σύνολο του οργανισμού τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

  Την προπόνηση στα ομαδικά αθλήματα μπορούμε να τη χωρίσουμε σε προπόνηση φυσικών ικανοτήτων (φυσικής κατάστασης), σε προπόνηση τεχνικής, σε προπόνηση τακτικής και στη σύνθετη προπόνηση.