Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Προσέγγιση της λειτουργικής προπόνησης


  Το ταξίδι μου στη λειτουργική προπόνηση ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια ως μια αναζήτηση για μυστικά, όπως κάθε νέος γυμναστής έψαχνα για αυτό το 2% που θα μου δώσει τη δυνατότητα να κάνω τη διαφορά.
  Σχετικά γρήγορα συνειδητοποίησα ότι πρέπει να προσέξουμε πρώτα το 98%, προκειμένου να μπορεί να αποδώσει το τελευταίο 2%.
  Όταν ανακάλυψα τη λειτουργική προπόνηση κατάλαβα ότι αυτός ήταν ο τρόπος που έπρεπε να πορευτώ για να είμαι σε θέση να αντεπεξέλθω στις προκλήσεις.
  Ο δρόμος για τη λειτουργική προπόνηση αρχίζει από την παραδοχή ότι το σώμα λειτουργεί ως ένα ολοκληρωμένο και πολυδιάστατο σύνολο.
  Με αυτό ως βάση η λειτουργική προπόνηση ορίζεται ως η ενσωμάτωση ευρέως αποδεκτών αρχών, με σκοπό να αποσπάσουμε τη βέλτιστη προσαρμοστική απάντηση για τον αθλητή και το άθλημά του.
  Στη λειτουργική προπόνηση κανένα σύστημα του σώματος δεν είναι μοναδικό και όλα τα συστήματα του σώματος συνεργάζονται για να παράγουν ομαλή και αποτελεσματική κίνηση.
  Ο στόχος όλης αυτής της διαδικασίας είναι η ανάπτυξη των φυσικών ικανοτήτων στους αθλητές. Οι αθλητές πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν τις κινήσεις του αθλήματος τους (τρέξιμο, άλμα, βολές) με την ιδανική δύναμη, τη βέλτιστη ταχύτητα και με άριστη αντοχή.
  Για να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία του σώματος πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν προπονούμε μυϊκές ομάδες αλλά κινήσεις, αντιμετωπίζοντας το σώμα σαν ένα ολοκληρωμένο σύστημα και όχι σαν απομονωμένα κομμάτια.
  Ο τελικός στόχος είναι οι αθλητές να μπορούν να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε πρόκληση αντιμετωπίσουν στην προπόνηση ή τον αγώνα.
  Για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δίνουμε στους αθλητές συνεχώς αυξανόμενα ή διαφορετικά προπονητικά ερεθίσματα. Προφανώς αυτό εξαρτάται από τη γνώση των βασικών αρχών της προπονητικής.
  Χωρίς μια ισχυρή βάση των βασικών δεξιοτήτων της κίνησης είναι αδύνατο να προχωρήσουμε σε πιο εξειδικευμένες δεξιότητες για το άθλημά τους, χωρίς αυξημένο κίνδυνο τραυματισμού.
  Η όλη διαδικασία είναι μια πολύ προκλητική προσπάθεια, θα πρέπει συνεχώς να σκεφτόμαστε γιατί κάνουμε αυτό που κάνουμε και όταν το κάνουμε να είμαστε βέβαιοι για το αποτέλεσμα και να μπορούμε να αξιολογήσουμε και τα έμμεσα και μη εμφανή αποτελέσματα.
  Ακριβώς όπως με το φάσμα του φωτός, κάποια από τα αποτελέσματα της λειτουργικής προπόνησης είναι ορατά και άλλα αόρατα.


Περισσότερα για τη ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ