Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Δυσλειτουργική προπόνηση

  Ασκήσεις σαν και αυτή που βλέπουμε στη φωτογραφία παρουσιάζονται τελευταία από διάφορους "όψιμους γκουρού" σαν προχωρημένες λειτουργικές ασκήσεις.
  Αυτό πηγαίνει την ιδέα για προπόνηση σε ασταθή επιφάνεια πέρα από εκεί που πρέπει να πάει, δημιουργώντας ένα εντελώς νέο σύνολο ικανοτήτων, έξω από τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος.
  Για να το καταλάβουμε λίγο καλύτερα ας σκεφτούμε σε ποια δραστηριότητα τα πέλματα έρχονται σε επαφή με το έδαφος, σε αυτή τη θέση και σε αυτό το επίπεδο αστάθειας, θα ήθελα πραγματικά να δω τη χρησιμότητα μιας τέτοιας άσκησης, εξαιρούνται οι παραστάσεις σε τσίρκο.
  Όχι μόνο δεν είναι μια λειτουργική άσκηση αλλά επιπλέον είναι μια άσκηση υψηλού κινδύνου, μια και πρόσφατα ένας διάσημος "γκουρού" έπαθε ολική ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου επιδεικνύοντας μπροστά σε κοινό την ικανότητα του να κάνει ημικαθίσματα πατώντας πάνω σε fit ball.
  Υπάρχουν πολλές καλύτερες και απλούστερες ασκήσεις, πραγματικά λειτουργικές ασκήσεις για την προπόνηση ιδιοδεκτικότητας.
  Στην πραγματικότητα αυτή είναι μια δυσλειτουργική άσκηση που κάποιοι την παρουσιάζουν σαν άσκηση λειτουργικής προπόνησης.