Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Μέθοδοι και συστήματα προπόνησης


  Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότερες από μία γραμμή σκέψης στον τομέα της φυσικής κατάστασης.
  Ανάλογα με το αντικείμενο που ασχολείται ο καθένας, υποστηρίζει ότι η δικιά του μέθοδος ή σύστημα είναι ο καλύτερος τρόπος για να γυμναστεί κάποιος άσχετα με τον στόχο του ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Ο καθένας έχει τη φιλοσοφία του και το δικό του σύστημα ή μέθοδο προπόνησης. Υπάρχουν μερικά πράγματα που υποστηρίζονται επιστημονικά, κάποια άλλα που δεν υποστηρίζονται αρκετά και είναι αμφιλεγόμενα και πολλά που είναι απλά, πολύ καλά εργαλεία μάρκετινγκ.
  Ανεξάρτητα από το τι σύστημα προπόνησης πιστεύει ο καθένας, υπάρχει τουλάχιστον ένα πράγμα που όλοι οι έξυπνοι και μορφωμένοι άνθρωποι πρέπει να συμφωνήσουν είτε ασχολούνται με την προπόνηση με βάρη, το pilates, την yoga, την πρόληψη των τραυματισμών, την προπόνηση αθλητών ή ακόμη και το crossfit, ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η σωστή εκτέλεση των ασκήσεων.
  Η λάθος επιλογή έντασης, συχνότητας, διάρκειας προπόνησης και προπονητικού ερεθίσματος προφανώς δεν θα δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά ο κίνδυνος τραυματισμού είναι σχετικά μικρός, το πιο πιθανό είναι το άτομο να οδηγηθεί σε υπερκόπωση ή να μην πάρει κανένα αποτέλεσμα από το προπονητικό πρόγραμμα.
  Η λάθος επιλογή και εκτέλεση των ασκήσεων και ειδικά με μεγάλη επιβάρυνση πιθανότατα να οδηγήσει σε μυοσκελετικούς τραυματισμούς και σε απομάκρυνση του ατόμου από την προπόνηση, όπου θα χαθούν οι περισσότερες ή όλες οι προσαρμογές που επιτεύχθηκαν από ένα προπονητικό πρόγραμμα.
  Αν βάλεις τους υποστηρικτές όλων των μεθόδων και συστημάτων στον ίδιο χώρο θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να σκοτώσουν ο ένας τον άλλο, αλλά πέρα από αυτό δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα άλλο.
   Όταν μιλάμε για μεθόδους και συστήματα δεν μιλάμε για επιστήμη, αλλά για επαγγελματικά εργαλεία που στόχο έχουν να αποφέρουν κέρδη στα άτομα που τα πουλάνε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για όσο διάστημα αυτά τα συστήματα ή μέθοδοι μπορούν να τους αποφέρουν κέρδη. Συνήθως τα ίδια αυτά άτομα περνούν σε κάποια άλλη μέθοδο ή σύστημα μόλις περάσει η μόδα του συστήματος που μέχρι τώρα υποστήριζαν.
  Όσο για την επιστημονική τεκμηρίωση που ευαγγελίζονται, με αναφορά σε έρευνες καταρρέει όταν κάποιος μελετήσει ολόκληρες τις έρευνες και όχι μόνο αποσπάσματα από αυτές ή ανακαλύψει ποιος έκανε αυτές τις έρευνες.
  Το πιο σημαντικό είναι η σωστή κίνηση, να κινηθεί το σώμα προς τη σωστή κατεύθυνση, στα βασικά κινητικά πρότυπα, διατηρώντας την ακεραιότητα των αρθρώσεων. Η σωστή κίνηση είναι θεμελιώδους σημασίας, τόσο για κάθε αθλητική δραστηριότητα όσο και για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να συμφωνήσετε μαζί μου ότι ....