Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Yoga και το Pilates


  Δεν νομίζω ότι έχω πρόβλημα με τις διάφορες μεθόδους άσκησης όπως η γιόγκα και το πιλάτες, αλλά πραγματικά μερικές φορές τα πράγματα αγγίζουν τα όρια του γέλιου.
  Πρόκειται για δύο διαφορετικούς κλάδους που προφανώς όμως, έχουν κάτι κοινό. Και οι δύο φαίνεται να διδάσκονται από φανατικούς που πιστεύουν ότι η επιλογή τους είναι "η λύση" για οποιοδήποτε πρόβλημα έχει ο κάθε αθλητής και γυμναζόμενος.
  Μπορώ να σας πω ότι τουλάχιστον μία φορά το μήνα έχω επαφή με κάποιον ειδικό που κάποιος γνωστός μου, μου συστήνει και σχεδόν αμέσως μου λέει, "πρέπει να σας εξηγήσω τι μπορεί να κάνει η γιόγκα ή το πιλάτες στους αθλητές σας".
  Σε όλους αυτούς λέω, ότι οι αθλητές μου τα έχουν καταφέρει αρκετά καλά μέχρι τώρα και χωρίς τη βοήθειά τους.
  Για την ιστορία, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σαν κι εμένα που έχουν προπονήσει αθλητές για δεκαετίες και χρησιμοποιούν ασκήσεις που μοιάζουν με αυτές της γιόγκα ή του πιλάτες αλλά δεν αισθάνονται την ανάγκη να τις χρησιμοποιήσουν σαν ασκήσεις γιόγκα ή πιλάτες, (μερικές από αυτές τις ασκήσεις, θυμάμαι να τις χρησιμοποιούν στην παλαίστρα την εποχή που ασχολούνταν με την πάλη ο συχωρεμένος ο πατέρας μου) ούτε αισθάνομαι την ανάγκη να αφιερώσω μια ολόκληρη προπονητική μονάδα σε ασκήσεις αυτού του τύπου.
  Εγώ πρέπει να δουλέψω τη δύναμη, την ταχυδύναμη, την ταχύτητα, τη συναρμογή τη σταθεροποίηση, την κινητικότητα και πάντα στοχευμένα ανάλογα με τα προβλήματα και τους στόχους του καθενός.
  Δεν μπορεί να μου λέει κάποιος "ειδικός" στη γιόγκα ή το πιλάτες ότι τα κάνουν όλα αυτά, γιατί αυτό τους συμφέρει επαγγελματικά, ας ξεχωρίσουμε κάποια στιγμή το επάγγελμα από την επιστήμη, γι’ αυτό εξάλλου στο εξωτερικό αυτοαποκαλούνται επαγγελματίες γιόγκα ή πιλάτες, δεν αποκαλούνται επιστήμονες γιόγκα ή πιλάτες.
  Η αλήθεια είναι ότι η γιόγκα και το πιλάτες δεν τα κάνουν όλα τα παραπάνω, η γιόγκα και το πιλάτες αναπτύσσουν τη δύναμη μέχρι ένα σημείο και μετά απλά λειτουργούν κατά κύριο λόγο στη στατική μυϊκή αντοχή.
  Για την ανάπτυξη της δύναμης χρειαζόμαστε ασκήσεις προοδευτικής αύξησης της αντίστασης, ο μόνος τρόπος για να το κάνετε αυτό με τη γιόγκα ή το πιλάτες είναι να αυξήσετε το σωματικό σας βάρος.
  Αν περάσουμε στην ταχυδύναμη, για να αναπτύξουμε την ταχυδύναμη χρειαζόμαστε ταχύτητα στην κίνηση, η γιόγκα και το πιλάτες δεν παρουσιάζουν καμιά ταχύτητα στην κίνηση, αν αυτό λέει κάτι σε κάποιους.
  Φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνουν το οξύμωρο "γιόγκα Power" με εκπληκτικά αργές κινήσεις.  Πώς μπορούν να βελτιώσουν τις φυσικές ικανότητες, όταν η ουσία του αθλητισμού και του ανθρωπίνου σώματος είναι η κίνηση, στη γιόγκα και στο πιλάτες μένετε στο δικό σας μικρό χώρο.
  Αν δούμε το μέρος της αποκατάστασης των μυοσκελετικών κακώσεων όπου οι φανατικοί επαγγελματίες των παραπάνω μεθόδων προσπαθούν να πείσουν τους πάντες ότι μπορούν να κάνουν θαύματα στην αποκατάσταση κακώσεων, γιατί πάνω από όλα δεν αποκαθιστούν τις δικές τους μυοσκελετικές κακώσεις και πολλοί από αυτούς τους ειδικούς καταλήγουν σε μένα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους ή καταπίνουν παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη καθημερινά;
  Αποκατάσταση μυοσκελετικών κακώσεων χωρίς διάγνωση και μυοσκελετικό έλεγχο για τη δημιουργία ασκησιολογίου κατάλληλου για τον καθένα χωριστά δεν υφίσταται.
  Είμαι ευτυχής που βρήκανε κάτι που τους αρέσει. Αν αυτό στο μυαλό τους λειτουργεί για αυτούς, αυτό μπορεί "πραγματικά" να λειτουργεί για αυτούς.
  Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι παίρνουν τεράστια "οφέλη" όταν αρχίζουν να χρησιμοποιούν μια μέθοδο που πιστεύουν σε αυτή, σου λένε "βρήκα κάτι που λειτουργεί για μένα, επομένως λειτουργεί σε όλους".
  Η αλήθεια είναι ότι έχω σκεφτεί και πιστεύω ακράδαντα ότι όταν κάποιος επαγγελματίας ανακαλύψει κάτι καινούργιο πρέπει να το αξιοποιήσει με τον καλύτερο γι αυτόν τρόπο παρασύροντας μαζί του όσους μπορεί περισσότερους. Όταν ανακαλύψει κάτι καινούργιο θα το παρουσιάσει και αυτό σαν το καλύτερο που υπάρχει, τουλάχιστον προς στιγμήν μέχρι να μεταβεί στο επόμενο επαγγελματικό εργαλείο.
  Τέλος μπορεί να μου πει κανείς πού είναι σήμερα όλοι αυτοί οι ειδικοί που πουλούσαν την προπόνηση δόνησης σαν πανάκεια για πάσα νόσο και ……;
  Ρητορική είναι η ερώτηση δεν περιμένω απάντηση, οι περισσότεροι πουλάνε κάτι άλλο, το ίδιο σπουδαίο ή ακόμη καλύτερο.

Σημείωση
  Προχθές μια κυρία μου είπε ότι έκανε σε ένα μάθημα γιόγκα για ποδοσφαιριστές, αλλά με διαβεβαίωσε ότι δεν βρήκε καμιά διαφορά με τη γιόγκα που έκανε ως τώρα.