Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2012

Σχετικά με τον εγκάρσιο κοιλιακό  Τον Μάιο του 2002 εκδόθηκε το βιβλίο μου με τίτλο "Ενίσχυση στήριξης σπονδυλικής στήλης", ενώ την άνοιξη του 2000 είχα μιλήσει σε συνέδριο σχετικά με τη λειτουργία του εγκάρσιου κοιλιακού, τώρα εν έτη 2012 κάποιοι ανακάλυψαν τη λειτουργία του εγκάρσιου κοιλιακού και άρχισαν να προσπαθούν να επινοήσουν ασκήσεις και να τις χρησιμοποιούν στα προγράμματα άσκησης των αθλητών και των ατόμων με προβλήματα μέσης.
  Καλό είναι να ξανά-ανακαλύπτεις κάποια πράγματα, αλλά καλό είναι να κοιτάς τι κάνουν τώρα αυτοί που πιθανόν μίλησαν για αυτά πριν από σένα παράδειγμα, χρησιμοποιούν τις ασκήσεις που εσύ μόλις ανακάλυψες, τις χρησιμοποιούν σε όλους όσους έχουν προβλήματα με τη μέση τους ή τις χρησιμοποιούν επιλεκτικά μόνο σε κάποιους πολύ λίγους, είναι πανάκεια οι ασκήσεις του εγκάρσιου κοιλιακού για τα προβλήματα μέσης ή μπορεί να δημιουργούν σε κάποιους επιπλέον προβλήματα;
  Έρχονται λοιπόν κάποιοι νεοφώτιστοι και με επιπλήττουν γιατί δεν έδωσα ασκήσεις για τον εγκάρσιο κοιλιακό σε κάποιους αθλητές ή σε κάποια άτομα με προβλήματα στη μέση, χωρίς να έχουν κάποια αξιολόγηση του εγκάρσιου κοιλιακού ή και του υπόλοιπου μυοσκελετικού συστήματος για να γνωρίζουν αν ο εγκάρσιος κοιλιακός λειτουργεί σωστά, και εάν η κινητικότητα προς τη σταθεροποίηση είναι στη σωστή αναλογία, τόσο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης όσο και στις αρθρώσεις πάνω και κάτω από αυτή.
  Σχετικά με τη λειτουργία του εγκάρσιου κοιλιακού παραθέτω παρακάτω ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου "Ενίσχυση στήριξης σπονδυλικής στήλης", μήπως και κάποιοι μπορέσουν να καταλάβουν κάτι περισσότερο.
  Εν κατακλείδι μπορώ να πω ότι η υπερβολική εκγύμναση του εγκάρσιου κοιλιακού μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που μπορεί να λύσει, ειδικά σε άτομα με προβλήματα στη μέση και πολύ περισσότερο εάν δεν γνωρίζεις τη γενική κατάσταση του μυοσκελετικού συστήματος και ειδικότερα στους αθλητές, εάν δεν γνωρίζεις και την ολική επιβάρυνση του μυοσκελετικού συστήματος.


Απόσπασμα από το βιβλίο "Ενίσχυση στήριξης σπονδυλικής στήλης"
  Ο εγκάρσιος κοιλιακός εκφύεται από τη θωρακοσφυϊκή περιτονία, από τη λαγόνια ακρολοφία, από το έξω ήμισυ του βουβωνικού πόρου και τις έξι τελευταίες πλευρές και καταφύεται στην απονεύρωση της λευκής γραμμής. Σχεδόν όλες οι μυϊκές ίνες του εγκάρσιου κοιλιακού διασχίζουν εγκάρσια το σώμα, δημιουργώντας ένα στεφάνι γύρω από τα σπλάχνα.
  Ο εγκάρσιος κοιλιακός νευρώνεται από τα πέντε τελευταία μεσοπλεύρια νεύρα και το πρώτο οσφυϊκό νεύρο.
  Η δράση του εγκάρσιου κοιλιακού στη σπονδυλική στήλη μπορεί να χαρακτηριστεί σαν έμμεσος έλεγχος της αστάθειας και αύξηση της ακαμψίας της οσφυϊκής μοίρας. 
  Ο εγκάρσιος κοιλιακός συσπάται πριν από τους άλλους μυς του σώματος και δημιουργεί τη βάση για την κίνηση του σώματος. Η σύσπασή του γίνεται 30ms πριν την κίνηση των άνω άκρων και 110ms πριν την κίνηση των κάτω άκρων. 
  Το μέγεθος της σύσπασης του συνδέεται με το μέγεθος αντίδρασης του κορμού ή των άκρων, άσχετα με την κατεύθυνση που κινείται ο κορμός ή τα άκρα.
  Η σύσπασή του δημιουργεί ένα άκαμπτο κύλινδρο λόγω της θέσης του και του σχήματος στεφάνης, κινητοποιεί τη θωρακοσφυϊκή περιτονία και δημιουργεί τις προποϋποθέσεις για την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, δίνοντας το έναυσμα για τη σύσπαση του διαφράγματος και των μυών του πυελικού εδάφους.
  Η σύσπασή του είναι τονικού χαρακτήρα, αν και αρχικά εκρηγνύεται σαν φασικός, αλλά στη συνέχεια η μεγάλη διάρκεια, η συνεχής και χαμηλής έντασης σύσπαση αποδεικνύουν ένα μυ τονικού χαρακτήρα.
  Διάφορες μελέτες αποδεικνύουν ότι τα προβλήματα στην περιοχή της μέσης συνδέονται με την αργή κινητοποίηση του εγκάρσιου κοιλιακού, έτσι αποδεικνύεται ότι η αργή ενεργοποίηση του εγκάρσιου κοιλιακού δεν δημιουργεί τις προϋποθέσεις σταθεροποίησης και ακαμψίας της σπονδυλικής στήλης κατά την κίνηση με αποτέλεσμα η ασταθής σπονδυλική στήλη να τραυματίζεται.


"Ενίσχυση Στήριξης Σπονδυλικής Στήλης"
Εκδόσεις: Gymnastika