Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Παράδοξο Lombard


   Το παράδοξο Lombard περιγράφει μια παράδοξη μυϊκή σύσπαση στο ανθρώπινο σώμα. Όταν σηκωνόμαστε από την καθιστή θέση ή πηγαίνουμε προς την καθιστή θέση, τόσο οι οπίσθιοι μηριαίοι όσο και ο τετρακέφαλος συσπώνται συγχρόνως, παρά το γεγονός ότι είναι ανταγωνιστές.
  Ο ορθός μηριαίος είναι διαρθρικός και ενεργεί στην κάμψη του ισχίου και την έκταση του γόνατος, οι οπίσθιοι μηριαίοι είναι διαρθρικοί, εκτός από τη βραχεία κεφαλή του μηριαίου δικέφαλου, και ενεργούν στην έκταση του ισχίου και την κάμψη του γόνατος. 
  Αυτή ακριβώς η συνενεργοποίηση των ανταγωνιστών μυών κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας από την όρθια θέση στη καθιστή και το αντίθετο έχει γίνει γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ως παράδοξο του Lombard (Lombard & Abbott, 1907).
  Το παράδοξο εξηγείται από τις σχέσεις του μοχλοβραχίονα μεταξύ οπίσθιων μηριαίων και του ορθού μηριαίου στο ισχίο ή το γόνατο, και από τα αποτελέσματά τους επί του μεγέθους των ροπών που παράγονται με οποιαδήποτε ομάδα μυών σε καθεμία από τις δύο αρθρώσεις (Rasch & Burke, 1978).
  Οι μύες δεν μπορούν να αναπτύξουν διαφορετικά ποσά δύναμης στα διάφορα μέρη τους. Οι οπίσθιοι μηριαίοι, για παράδειγμα, δεν μπορούν να εκτείνουν επιλεκτικά το ισχίο χωρίς να επιδράσουν με την ίδια δύναμη στο γόνατο. Έτσι, ο μόνος τρόπος για την έκταση του ισχίου και του γόνατος είναι να συσπώνται ταυτόχρονα όταν σηκωνόμαστε από την καθιστή θέση ή πηγαίνουμε προς την καθιστή θέση.
  Το 1989, ο Felix Zajac επεσήμανε ότι ο ρόλος των διαρθρικών μυών είναι πολύ πιο περίπλοκος από ότι παραδοσιακά θεωρείται. Είναι πλέον σαφές ότι η κατεύθυνση στην οποία μια άρθρωση επιταχύνεται, εξαρτάται από τη δυναμική κατάσταση όλων των τμημάτων του σώματος, καθιστώντας δύσκολη την πρόβλεψη της επίδρασης της μυϊκής σύσπασης σε ένα άτομο (Zajac et al, 2003).


Σημείωση για τους οπίσθιους μηριαίους
  Οι οπίσθιοι μηριαίοι αποτελούνται από τρεις διαφορετικούς μύες, τον μηριαίο δικέφαλο, τον ημιτενοντώδη και τον ημιμενώδη.
  Ο μηριαίος δικέφαλος, αποτελείται από μια μακρά και μία βραχεία κεφαλή. Η βραχεία κεφαλή του μηριαίου δικέφαλου έχει δράση μόνο στην άρθρωση του γόνατος. 
  Η μακρά κεφαλή του μηριαίου δικέφαλου, ο ημιτενοντώδης και ο ημιμενώδης, έχουν δράση τόσο στο γόνατο όσο και στο ισχίο και είναι ικανοί να εκτείνουν το ισχίο και να κάμπτουν το γόνατο.


Υ.Γ.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα οι περισσότεροι συνάδελφοι αγνοούν αυτή τη λειτουργία των διαρθρικών μυών και φυσικά δεν την παίρνουν υπ’ όψιν τους όταν δημιουργούν προπονητικά προγράμματα.