Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

6 αιτίες που δημιουργούνται προβλήματα στους οπίσθιους μηριαίους


  Οι τραυματισμοί και τα προβλήματα στους οπίσθιους μηριαίους εμφανίζονται αρκετά συχνά και μπορεί να ενοχλούν από το απλό περπάτημα μέχρι και την καθιστή θέση. Στη συνέχεια, όταν τα συμπτώματα εξαφανιστούν και τελικά αισθάνεστε ότι όλα πηγαίνουν καλύτερα, θα ανακαλύψετε ότι οι ενοχλήσεις αρχίζουν να εμφανίζονται ξανά.
  Ωστόσο, δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις οι ενοχλήσεις ξανά ένας τραυματισμός, πιο συχνά παρουσιάζεται μία αίσθηση "σφιχτών οπίσθιων μηριαίων", που πιθανόν υπήρχε και πριν τον τραυματισμό και γίνονταν αντιληπτή σαν μυϊκό "πιάσιμο" από την προπόνηση.
  Είναι σημαντικό να καταλάβετε τι προκαλεί το "σφίξιμο" και τους τραυματισμούς στους οπίσθιους μηριαίους.

1. Προστατευτικά αυξημένη μυϊκή ένταση
  Αυτό είναι άμεσα εμφανές σε κάποιον που η λεκάνη του βρίσκεται σε πρόσθια κλίση, η οποία θέτει σε μεγάλη έκταση τους οπίσθιους μηριαίους για να κρατήσουν τη λεκάνη στη θέση της. Όταν η λεκάνη βρίσκεται σε πρόσθια κλίση, οι οπίσθιοι μηριαίοι είναι συνεχώς "ενεργοποιημένοι" σε ένα σημείο μεγαλύτερο από το φυσιολογικό για να αποτρέψουν την αύξηση των φορτίων στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

2. Νευρικά αυξημένη ένταση
  Ακριβώς επειδή αισθάνεστε σφίξιμο στους οπίσθιους μηριαίους δεν σημαίνει ότι οι οπίσθιοι μηριαίοι είναι στην πραγματικότητα η πηγή του προβλήματος. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ασυνήθιστο για όσους έχουν προβλήματα δισκοκήλης στην οσφυϊκή μοίρα να παρουσιάζουν πόνο, σφίξιμο ή μούδιασμα / τσούξιμο στα πόδια και ειδικά στους οπίσθιους μηριαίους. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να προέρχονται από παγίδευση νεύρου στις δομές των μαλακών ιστών στη συνέχεια της αλυσίδας.

3. Πραγματικά βραχυμένοι οπίσθιοι μηριαίοι
  Για να είναι βραχυμένοι οι οπίσθιοι μηριαίοι πρέπει κάποιος να περνά πολύ χρόνο στην καθιστή θέση ή θα πρέπει η λεκάνη να είναι σε οπίσθια κλίση και το γόνατο σε κάμψη για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά  και πάλι είναι αρκετά δύσκολο να είναι πραγματικά βραχυμένοι, δεδομένου ότι το ισχίο εξακολουθεί να είναι σε θέση κάμψης.
  Τα άτομα με πραγματικά βραχυμένους οπίσθιους μηριαίους συνήθως δεν μπορούν να διακρίνουν την κάμψη του ισχίου από την οσφυϊκή κάμψη, έτσι εάν κάνετε μια αξιολόγηση για την κάμψη του ισχίου, το άτομο αντί να διατηρήσει την ουδέτερη θέση της σπονδυλικής στήλης, θα κάνει οσφυϊκή κάμψη.

4. Προηγούμενοι τραυματισμοί
  Δεν πρέπει να παραβλέπετε το απλό γεγονός ότι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης για τους τραυματισμούς στους οπίσθιους μηριαίους είναι οι προηγούμενοι τραυματισμοί. Ένα έχετε κάποιο παλιότερο τραυματισμό σε αυτή τη περιοχή η ποιότητα των ιστών ποτέ ξανά δεν θα είναι ίδια όπως πριν τον τραυματισμό, από την άποψη της πυκνότητας και της ποιότητας των ιστών.

5. Αδυναμία του μεγάλου γλουτιαίου
Όταν ο βασικός εκτείνοντας του ισχίου (μεγάλος γλουτιαίος) δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στα φορτία, οι οπίσθιοι μηριαίοι φορτώνονται υπερβολικά με αποτέλεσμα να τραυματίζονται.

6. Υπερβολική καταπόνηση
  Φυσικά, οι οπίσθιοι μηριαίοι θα μπορούσαν να βραχυνθούν επειδή μπορεί να είναι υπερφορτωμένοι λόγω υπερβολικής προπόνησης τόσο σε ποσότητα όσο και σε συχνότητα.

  Η κάθε περίπτωση χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση, για παράδειγμα στην προστατευτικά αυξημένη μυϊκή ένταση πρέπει να ανακτηθεί η σταθερότητα της λεκάνης ενώ οι διατατικές ασκήσεις αντενδεικνύονται, αντίθετα στους πραγματικά βραχυμένους οπίσθιους μηριαίους οι διατατικές ασκήσεις είναι απαραίτητες όπως και η αύξηση της κινητικότητας της λεκάνης.
  Αν δεν βρούμε πια είναι πραγματικά η αιτία του προβλήματος τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα.