Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Προσωπικά θέματα και άλλα  Σχεδόν καθημερινά πρέπει να αντιμετωπίσω τις απόψεις από πολλούς "ειδικούς" που ασχολούνται με κάτι άλλο από αυτό που ασχολούμαι εγώ, αλλά είναι ειδικότεροι από εμένα.
  Έτσι καθημερινά σχεδόν κάνω την παρακάτω συζήτηση με κάποιον αθλητή.
- Τον τάδε τον ξέρετε;
- Όχι, ποιος είναι αυτός;
- Αυτός σας ξέρει,
- Ε και λοιπόν;
- Μου είπε ότι πρέπει να κάνω και αυτή την άσκηση ή πρέπει να βάλω στις ασκήσεις περισσότερα κιλά.
  Αφού ξέρουν ποια άσκηση πρέπει να κάνει κάθε αθλητής και ποια φορτία πρέπει να χρησιμοποιήσει στην προπόνηση, γιατί δεν αναλαμβάνουν αυτοί να τον προπονήσουν, αλλά εκφράζουν απόψεις στον αέρα, στο πόδι ή στην καφετέρια και μάλιστα αφιλοκερδώς, χωρίς να ξέρουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αθλητής, το άθλημά του, τη θέση του στο άθλημα, τη φάση του πρωταθλήματος που παίζει η ομάδα του, φαντάζομαι ότι ελπίζουν πως θα υιοθετήσω τις απόψεις τους άμεσα και θα λύσουν έτσι τα προβλήματα των αθλητών.
  Η σοφία τους φθάνει σε επίπεδα που δεν μπορώ να αγγίξω, τους ευχαριστώ για τις συμβουλές και τις προτροπές, αλλά θα παραμείνω στις απόψεις μου. Το απίθανο της υπόθεσης είναι ότι αυτά τα άτομα δεν έχουν προπονήσει ποτέ κανέναν και ασχολούνται με άλλα επαγγέλματα τα οποία θεωρούν πιο προσοδοφόρα και το πιο βασικό ανώδυνα χωρίς καμιά ευθύνη απέναντι στη λειτουργία του ανθρωπίνου σώματος και από τον καναπέ τους συμβουλεύουν τους άλλους, που και αυτοί με την σειρά τους αντί να τους πουν ανέλαβέ με εσύ που ξέρεις καλύτερα, κάθονται και τους ακούν με προσοχή.
  Βέβαια δε διαμαρτύρομαι, γιατί αυτοί είναι που έμμεσα μου στέλνουν τους περισσότερους αθλητές αφού πρώτα με τις συμβουλές τους, τους έχουν δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που είχαν, απλώς μερικές φορές μπορεί να αντιδρώ άσχημα και αυτό εξαρτάται από το επίπεδο κόπωσης ή τον φόρτο εργασίας της στιγμής που ακούω την κουταμάρα, τους ζητώ συγγνώμη, ας συνεχίσουν την καλή δουλειά που κάνουν.
  Είμαι ο πρώτος που θα παραδεχτώ ότι δεν είμαι τέλειος, αλλά προσπαθώ πάντα να κάνω το καλύτερο έχοντας άμεση επαφή με τους αθλητές και όχι να δίνω συμβουλές δια αλληλογραφίας σε άτομα που δεν έχω πάρει ιστορικό και δεν έχω αξιολογήσει μυοσκλετικά.
  Ας είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ εύκολο στον καθένα να αναπτύξει μια αμπελοφιλοσοφία και είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι να είσαι στο γυμναστήριο ή στο γήπεδο σε πραγματικές συνθήκες και να προπονείς αθλητές που πρέπει να αποδώσουν το ιδανικό για το άθλημά τους και πολλές φορές αυτό έρχεται σε αντίθεση με ότι νομίζουν και πιστεύουν κάποιοι, εξάλλου η γνώση και η πίστη είναι δυο διαφορετικά πράγματα.
  Ο Ιπποκράτης πριν από περίπου 2400 χρόνια, στο έργο του "περί διαίτης" επισημαίνει "Σημαντική όμως είναι και η σχέση μεταξύ τροφής και άσκησης καθώς συμβάλλουν αμοιβαία στην επίτευξη και διατήρηση της υγείας". Ακόμη αναφέρει "Ότι αν μπορούσε να προσδιοριστεί με απόλυτη ακρίβεια για κάθε άτομο η σωστή αναλογία τροφής και άσκησης χωρίς πλεόνασμα ή έλλειψη θα είχε ανακαλυφθεί ο τρόπος για την εξασφάλιση της ανθρώπινης υγείας. Και το σημαντικότερο "Αν κάποιος παρευρίσκονταν και έβλεπε, θα γνώριζε τον άνθρωπο, καθώς γδυνόταν και γυμνάζονταν στο γυμναστήριο, έτσι ώστε να τον διατηρήσει  σε υγιεινή κατάσταση, αφαιρώντας ή προσθέτοντας. Χωρίς όμως να είναι παρών, είναι αδύνατον να προσδιορίσει την ακριβή ποσότητα τροφής και σωματικής άσκησης".
  Αν και ακόμη κάποιος έχει τη γνώση πρέπει να παρευρίσκεται στην προπόνηση για να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει και στη συνέχεια να αναπτύξει αυτό που μερικοί ονομάζουν φιλοσοφία, κάτι που προσωπικά δεν τολμώ να χρησιμοποιήσω και να πω η φιλοσοφία μου για την προπόνηση είναι …………
  Υπάρχουν όμως κάποιες βασικές συνιστώσες που είμαι υποχρεωμένος στον εαυτό μου να ακολουθώ αλλά και στους άλλους.

  Ένα άλλο θέμα που συνήθως απασχολεί τελευταία είναι τα διάφορα προϊόντα νανοτεχνολογίας που κυκλοφορούν και κάνουν διάφορα θαύματα, αλλά κυρίως κανένα ή μάλλον όχι, κάνουν το θαύμα της εμπορικής επιτυχίας με επιστημονικοφανείς έρευνες από κάποιους εκλεκτούς συναδέλφους που ότι και να ερευνήσουν το βρίσκουν θαυμάσιο με εξαιρετικά αποτελέσματα και με την αβάσταχτη ελαφρότητα που τους διακρίνει, προτείνουν τη χρήση τους σε ασθενείς για να θεραπεύσουν τα πάντα ή σε αθλητές για να αυξήσουν την απόδοση τους.  
  Δυστυχώς αυτά τα προϊόντα δεν θεραπεύουν καμία πάθηση και τη μόνη απόδοση που αυξάνουν είναι η οικονομική σε αυτούς που τα εμπορεύονται.

  Βέβαια δεν πρόκειται να σταθώ ιδιαίτερα στα βραχιολάκια ισορροπίας που πλέον έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία στις περισσότερες χώρες. Καταλαβαίνω όμως να αισθάνονται θιγμένοι και απατημένοι όσοι τα φορούσαν και τα υποστήριζαν και να μην τους αρέσει αυτή η εξέλιξη.


Υ.Γ
Πραγματικά τώρα πια φαντάζουν παρακμιακές όσες πινακίδες έχουν ξεμείνει σε διάφορα γυμναστήρια, κομμωτήρια και ινστιτούτα αισθητικής με την ένδειξη VIBRATION TRAINING ή ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΔΟΝΗΣΗΣ με τόσα πολλά που υπόσχονταν οι διάφοροι επιστήμονες ερευνητές.


Σημείωση:
  Τις επόμενες μέρες θα ανεβάσω ξανά κάποια άρθρα που είχα ανεβάσει και παλιότερα κάτω από τον τίτλο προπονητική μυθολογία γιατί ενώ είναι θέματα που ενδιαφέρουν δεν τα παρουσιάζουν οι μηχανές αναζήτησης, λόγω του διαφορετικού τίτλου από το θέμα που πραγματεύονται.