Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Τρίτη, 4 Ιουνίου 2013

Γιατί τα προγράμματα ισορροπίας – ιδιοδεκτικότητας δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα


  Οι περισσότεροι προσπαθούν να βελτιώσουν την ισορροπία τους χρησιμοποιώντας διάφορα όργανα για τη βελτίωση της ισορροπίας αλλά παρ’ όλα αυτά η ισορροπία τους δεν βελτιώνεται σημαντικά και η τάση για μυοσκελετικές κακώσεις επίσης δεν μειώνεται. Οι περισσότεροι από αυτούς αναζητούν προς υιοθέτηση νέα gadgets που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν την ισορροπία τους.
  Η μειωμένη ισορροπία - ιδιοδεκτικότητα προκαλείται από μια πληθώρα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της νευρομυϊκής συναρμογής και άλλα κέντρα ελέγχου που έχουν επιπτώσεις στην ισορροπία που δεν είναι τόσο προφανή όσο άλλα, όπως οι διαταραχές της όρασης ή οι διαταραχές στο μηχανισμό μάσησης. Ωστόσο η ανισορροπία δυνάμεων μεταξύ αγωνιστών και ανταγωνιστών ή η αδυναμία των σκελετικών μυών πιθανόν να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στις ελλείψεις ισορροπίας.
  Εάν υπάρχουν δυσκολίες στη βελτίωση της ισορροπίας πρέπει να εξεταστούν όλοι οι παράγοντες που επιδρούν στην ισορροπία ξεκινώντας από τον λειτουργικό έλεγχο του μυοσκελετικού συστήματος, για την αποκάλυψη των μυοσκελετικών δυσλειτουργιών.
  Αυτή η κατάσταση μπορεί να καταπολεμηθεί με ασκήσεις ενδυνάμωσης για την αποκατάσταση της ανισορροπίας δυνάμεων μεταξύ αγωνιστών και ανταγωνιστών. Σε πολλές περιπτώσεις ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης με βασικές ασκήσεις μπορεί να είναι πιο ευεργετικό από ασκήσεις που γίνονται πάνω σε ασταθή επιφάνεια.. Όταν οι μύες είναι αδύναμοι, το νευρικό σύστημα δεν παραλαμβάνει τις σωστές ιδιοδεκτικές πληροφορίες και η προπόνηση σε ασταθή επιφάνεια ή ασταθές επίπεδο μπορεί να έχει ακριβώς το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο αντανακλαστικός χρόνος σταθεροποίησης των αρθρώσεων από το μυϊκό σύστημα μέσω των ιδιοδεκτικών υποδοχέων δεν βελτιώνεται, επειδή το νευρικό σύστημα δεν παραλαμβάνει τις σωστές πληροφορίες από το μυοσκελετικό σύστημα, λόγω του ότι η επικοινωνία μεταξύ τους έχει μεταβληθεί.
  Οι ασκήσεις ισορροπίας σίγουρα έχουν θέση σε ένα πρόγραμμα άσκησης, αλλά δεν θα πρέπει να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του προγράμματος προπόνησης και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται διάφορες συσκευές για να αυξήσουν την αστάθεια εάν προηγουμένως δεν έχει επιτευχθεί η ισορροπία σε σταθερό επίπεδο.
  Η προπόνηση ισορροπίας - ιδιοδεκτικότητας θα πρέπει να δρα συμπληρωματικά σε ένα σωστό πρόγραμμα ενδυνάμωσης.