Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Πέμπτη, 5 Σεπτεμβρίου 2013

Διορθωτικές ασκήσεις ή αντισταθμιστικές ασκήσεις 
  Ακούω μερικές φορές τον όρο ʺδιορθωτικές ασκήσειςʺ να χρησιμοποιείται με μια υποτιμητική έννοια, σαν ένα χόμπι ή κάτι για να απασχοληθείς.
  Έχω βαρεθεί με αυτή τη χρήση του όρου, γιατί κάποιοι προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν με αρνητικό τρόπο για να κατηγορήσουν κάποιους συναδέλφους μου ή εμένα.
  Προσωπικά χρησιμοποιώ τον όρο αντισταθμιστικές ασκήσεις ή ασκήσεις για την πρόληψη τραυματισμών, η αντιστάθμιση έγκειται στη εξισορρόπηση δυνάμεων μεταξύ αγωνιστών και ανταγωνισμών μυών, αυτή η αντιστάθμιση δυνάμεων είναι αναγκαία για τη διατήρηση υγιών αρθρώσεων και την αποφυγή τραυματισμών.
  Ακόμη είναι αναγκαία και απαραίτητη για την παραγωγή δύναμης και ταχυδύναμης στη λειτουργία των αρθρώσεων καθώς στην πραγματικότητα ένας μυς μπορεί να παράγει τόσο έργο όσο μπορεί να παράγει και ο ανταγωνιστής του.
  Πάρα πολύ συχνά οι προπονητές και οι γυμναστές, υποθέτουν ότι οι αθλητές και οι γυμναζόμενοι πρόκειται να πάνε σε αυτούς απολύτως υγιείς και έτοιμοι για προπόνηση, μπορώ να σας πω από εμπειρία ότι αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια.
  Ο καθένας πρέπει να αξιολογηθεί αν έχει μυϊκές ανισορροπίες, αδυναμίες ή και ασυμμετρίες στη δύναμη και την κινητικότητα. Είτε ο στόχος του είναι η απώλεια λίπους, η ανάπτυξη μυϊκής μάζας, ή η βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων, ο στόχος μας πάντα, πρώτα απ' όλα πρέπει να είναι η διατήρηση της ακεραιότητας των αρθρώσεων, η σωστή πυροδότηση από το νευρικό σύστημα και η σωστή σταθεροποίηση και στάση του σώματος. Κανένας στόχος δεν πρόκειται να επιτευχθεί εάν το νευρο - μυο - σκελετικό σύστημα δεν λειτουργεί σωστά και δεν αφήνει το άτομο να παράγει το μέγιστο έργο.