Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Σχετικά με το κολλαγόνο


  Άλλος ένας καθημερινός μπελάς είναι οι ερωτήσεις για τα συμπληρώματα κολλαγόνου, που τις περισσότερες φορές αυτοί που τις κάνουν τις απαντούν μόνοι τους και είναι του τύπου, ʺποια είναι η γνώμη σας για το υγρό πόσιμο κολλαγόνο, έχω πάρει αλλά δεν είδα καμιά διαφοράʺ.
  Το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού του σώματος. 
  Ο συνδετικός ιστός παρέχει δομική υποστήριξη στους ιστούς και τα όργανα του σώματος, αυτή η λειτουργία είναι σημαντική για τη διατήρηση της μορφής του σώματος, των οργάνων και των ιστών.
  Το κολλαγόνο σε διάφορες μορφές βρίσκεται στους τένοντες, στην καρδιά, στα νύχια, στα μαλλιά, στο δέρμα, στα ούλα, στα μάτια, στις αρθρώσεις και στα αιμοφόρα αγγεία.
  Συναντάμε διάφορα είδη συνδετικού ιστού που διαφέρουν μεταξύ τους δομικά και λειτουργικά.
  Ο κύριος ρόλος του συνδετικού ιστού είναι να διατηρεί ή να διαβιβάζει τις δυνάμεις για να πραγματοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα μηχανικών λειτουργιών.
  Αυτές οι λειτουργίες κατά ένα μεγάλο μέρος αφορούν την παροχή δύναμης ή ελαστικότητας.
α) Συνενώνει τα κύτταρα του σώματος, τους ιστούς, τα όργανα και διάφορα συστήματα του σώματος.
β) Υποστηρίζει και συγκρατεί στη θέση τους τα διάφορα όργανα του σώματος.
γ) Παρέχει σταθερότητα στις αρθρώσεις.
δ) Παρέχει εύκαμπτες συνδέσεις μεταξύ των οστών.
ε) Παρέχει μαλακές επιφάνειες μεταξύ των οστών στις αρθρώσεις.
στ) Μεταφέρει τη δύναμη από τους μύες στα οστά.
  Οι συνδετικοί ιστοί αποτελούνται από τρία βασικά συστατικά, τις ίνες κολλαγόνου, τις ίνες ελαστίνης και τη βασική ουσία.
  Η κύρια διαφορά στη δομή των διαφόρων τύπων συνδετικού ιστού είναι στην αναλογία αυτών των συστατικών.
  Το κολλαγόνο είναι η αφθονότερη πρωτεΐνη στο σώμα και υπάρχουν περισσότεροι από 12 διαφορετικοί τύποι κολλαγόνου.
  Το κολλαγόνο είναι το βασικό δομικό στοιχείο σε όλους τους συνδετικούς ιστούς και συντίθεται από έναν ευρύ αριθμό κυττάρων που περιλαμβάνουν τους ινοβλάστες, τους οστεοβλάστες, τους χονδροβλάστες κ.α.
  Το κολλαγόνο περιέχει συγκεκριμένα αμινοξέα, Γλυκίνη (Glycine, 33.5%), Προλίνη, (Proline, 12%), Υδροξυπρολίνη, (Hydroxyproline, 10%).
  Η Υδροξυπρολίνη παράγεται από την Προλίνη και την Υδροξυλυσίνη που προέρχεται από την Λυσίνη.
  Επίσης δύο ασυνήθιστα παράγωγα αμινοξέων που βρίσκονται σε συγκεκριμένες θέσεις σε σχέση με τη Γλυκίνη τροποποιούνται από διάφορα ένζυμα, τα οποία απαιτούν βιταμίνη C ως βασικό συμπαράγοντα.
  Όταν λοιπόν δεν υπάρχει η απαραίτητη ποσότητα αμινοξέων και βιταμίνης C δεν μπορεί να παραχθεί κολλαγόνο.
  Για να έχει κάποιος σωστή σύνθεση κολλαγόνου θα πρέπει να καταναλώνει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C και επαρκείς ποσότητες πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.
  Αν κάποιος τρώει τροφές που περιέχουν κολλαγόνο ή καταναλώνει συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν κολλαγόνο, θα συνθέσει το σώμα του περισσότερο κολλαγόνο;
  Η απάντηση είναι πιθανότατα όχι, γιατί το κολλαγόνο διασπάται σε αμινοξέα.
  Οι πρωτεΐνες που τρώμε διασπώνται στο πεπτικό σύστημα ενώ το σώμα απορροφά τα δομικά στοιχεία που τις αποτελούν, δηλαδή τα αμινοξέα. Στη συνέχεια τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται για να συνθέσουν τις πρωτεΐνες που χρειάζεται το σώμα, μεταξύ των οποίων και το κολλαγόνο. Άρα δεν έχει σημασία τις είδους πρωτεΐνες τρώμε διότι θα διασπασθούν κατά την πέψη. Αυτό που έχει σημασία είναι να παίρνουμε από τις πρωτεΐνες όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός.
  Επομένως το να καταναλώνει κάποιος επιπλέον κολλαγόνο δεν έχει κάποια διατροφική αξία αφού όλες οι ζωικές τροφές (υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες) μας παρέχουν όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός.
  Το σώμα ενός υγιούς ανθρώπου που κάνει σωστή διατροφή δεν θα συνθέσει περισσότερο κολλαγόνο επειδή καταναλώνει περρισότερο κολλαγόνο.
  Η διαφήμιση του πόσιμου υγρού κολλαγόνου γίνεται βάσει της λειτουργίας και των ιδιοτήτων του κολλαγόνου του σώματος, αλλά, άλλο το κολλαγόνο που έχει συνθέσει το σώμα μας, και άλλο το κολλαγόνο που παίρνουμε ως συμπλήρωμα διατροφής και θα αλλάξει μορφή περνώντας από το πεπτικό σύστημα.
  Θυμόμαστε ότι το κολλαγόνο είναι μια πρωτεΐνη, αποτελείται από αμινοξέα, όταν το λαμβάνουμε μέσω του πεπτικού συστήματος ως τροφή ή συμπλήρωμα διατροφής, μεταβολίζεται, (διασπάται σε αμινοξέα) δε μένει να κυκλοφορεί μέσα στον οργανισμό μας αυτούσιο όπως το καταναλώσαμε σαν κολλαγόνο, ούτε πάει και κάθεται όπως είναι μέσα στις αρθρώσεις και τους ιστούς.
  Ο οργανισμός θα χρησιμοποιήσει τα αμινοξέα για να συνθέσει εκ νέου πρωτεΐνες, πιθανόν και κολλαγόνο, εφόσον υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, επαρκής ποσότητα βιταμίνης C, και παρουσία ινοβλάστων, οστεοβλάστων και χονδροβλάστων, οι οποίοι παράγονται από την μηχανική φόρτιση του σκελετού.