Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Πέμπτη, 13 Μαρτίου 2014

Σκέψεις για την προπόνηση αθλητών
  Αντί να γράφω ένα τυπικό άρθρο θα ήθελα απλά να κάνω αναφορά, με τυχαία σειρά, σε κάποιες σκέψεις μου, που αφορούν την προπόνηση των αθλητών.
1. Αν δεν αναπτύξετε τη δύναμη σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια του έτους, μάλλον το χάνετε το πλοίο.
2. Μην μπείτε στον κόπο προπόνησης για την ανάπτυξη αντοχής στην ταχύτητα, αν δεν έχετε αναπτύξει πρώτα την ταχύτητα.
3. Μην μπείτε στον κόπο προπόνησης για την ανάπτυξη αντοχής στη δύναμη, αν δεν έχετε αναπτύξει πρώτα τη δύναμη. 

4. Σκεφτείτε την ταχυδύναμη (ισχύ) σαν μια ικανότητα ευρέος φάσματος, ʺυψηλού φορτίου, χαμηλής ταχύτηταςʺ στο ένα άκρο και ʺχαμηλού φορτίου, υψηλής ταχύτηταςʺ στο άλλο άκρο. 
5. Αν ο στόχος σας είναι να τους κάνετε αθλητές, πρέπει να ξεχάσετε τα μεγέθη στην προπόνηση με βάρη, και να δώσετε έμφαση στις ασκήσεις που θα μεταφέρουν τις ικανότητες στο άθλημα.
6. Η προπόνηση της επιβράδυνσης είναι βασικό στοιχείο για τη σταθεροποίηση, την αλλαγή κατεύθυνσης και την εκρηκτικότητα.
7. Οι τετρακέφαλοι μπορεί να αναπτύξουν τη δύναμή τους από τη συμμετοχή στο άθλημα αλλά οι γλουτιαίοι και οι οπίσθιοι μηριαίοι πρέπει να αναπτύξουν τη δύναμή τους από την προπόνηση με αντιστάσεις.
8. Η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση πριν και μετά την προπόνηση είναι απαραίτητη για την αποφυγή τραυματισμών.
9. Η πλειομετρική προπόνηση είναι απαραίτητη όχι μόνο γιατί αναπτύσσει την αλτικότητα αλλά γιατί συντελεί σημαντικά στη μείωση των φορτίων κατά την προσγείωση και στη βελτίωση της τεχνικής.
 
10. Η προθέρμανση πρέπει να είναι λειτουργική και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του αθλήματος. 
11. Η προπόνηση ιδιοδεκτικότητας είναι απαραίτητη αλλά πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με το άθλημα, τις ανάγκες του αθλητή και να χρησιμοποιείται συγκεκριμένος εξοπλισμός ανάλογα με το άθλημα και τις ανάγκες του αθλητή. 
12. Κάθε αθλητής πρέπει να έχει την απαραίτητη για το άθλημά του ελαστικότητα και επιπλέον ένα απόθεμα κινητικότητας.
13. Η χαμηλής έντασης ασκήσεις δεν είναι άχρηστες, αλλά πολλές φορές απαραίτητες.
 
14. Χρησιμοποιήστε στην προπόνηση κάθετες και μη κάθετες αντιστάσεις.  
15. Χρησιμοποιήστε  λειτουργικές ασκήσεις σε όλα τα επίπεδα και όλους τους άξονες κίνησης.  
16. Για τη δημιουργία προπονητικών προγραμμάτων είναι απαραίτητος ο εργομετρικός έλεγχος ο οποίος πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες του αθλήματος και του αθλητή. 
17. Η προπόνηση κινητικότητας πρέπει να προηγείται της προθέρμανσης για τη δημιουργία έστω και προσωρινά ενός ʺυγειούς περιβάλλοντοςʺ για την προπόνηση. 
18. Μπορεί να αναπτύξεις πολύ εύκολα την ταχύτητα σε ένα νεαρό αθλητή αλλά δεν μπορείς να κάνεις το ίδιο σε έναν καλά προπονημένο αθλητή. 
19. Ως προπονητής καταγράψετε τα πάντα, κρατήστε σημειώσεις σχετικά με την ένταση τη διάρκεια και το αντικείμενο της κάθε προπόνησης. 
20. Πιστέψτε στους αθλητές σας περισσότερο από ό, τι πιστεύουν αυτοί στον εαυτό τους.  
21. Η δύναμη είναι μια από τις βασικές ικανότητες για να αναπτύξετε άλλες ικανότητες όπως η ταχύτητα, η εκρηκτικότητα, η ευκινησία και η αντοχή στη δύναμη.
22. Ακολουθήστε τον κανόνα των ʺτριών ετώνʺ του Zatsiorsky όπου τα παιδιά πρέπει να προπονούνται με ασκήσεις σωματικού βάρους και πολύ ελαφρύ φορτίο για τα πρώτα 3 χρόνια της προπόνησης τους

 23. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δώσετε σε ένα νεαρό αθλητή στην αρχή της καριέρας του είναι η ανάπτυξη νευρομυϊκής συναρμογής
 24. Στην προπόνηση με αντιστάσεις χρησιμοποιήστε στη σειρά ασκήσεις ανταγωνιστικών κινήσεων.  
25. Σταματήστε να εστιάζετε σε ασκήσεις και εστιάστε περισσότερο στην απόδοση.  
26. Για τους αθλητές που χρησιμοποιούν τα χέρια τους για ρίψεις πάνω από το κεφάλι βεβαιωθείτε ότι έχουν την απαραίτητη βάση για την ωμοπλάτη στον θώρακα.
27. Η προπόνηση σταθεροποίησης πρέπει να χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή γιατί πολλές φορές τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εις βάρος της κινητικότητας και του εύρους κίνησης.