Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

Ασυμπτωματικοί ώμοι με σημαντικά προβλήματα 
  Μετά από κάποιους τραυματισμούς που είχαν κάποιοι αθλητές της πετοσφαίρισης στους ώμους, και μάλιστα χωρίς να έχουν ενοχλήσεις στον ώμο που τραυματίστηκαν, σήμερα, σκέφτηκα να επισημάνω μερικά ευρήματα από μελέτες στη διαγνωστική απεικόνιση της άρθρωσης του ώμου.
  Σε μια έρευνα (Miniaci et al) διαπιστώθηκε ότι το 79% των ασυμπτωματικών ώμων σε επαγγελματίες pitchers του μπέιζμπολ, (28 στους 40), είχαν ʺμη φυσιολογικό επιχείλιο χόνδροʺ και σημείωσε ότι οι μαγνητικές τομογραφίες των ώμων σε ασυμπτωματικούς υψηλής απόδοσης αθλητές που εκτελούν ρίψεις με τα άνω άκρα πάνω από το κεφάλι αποκαλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ανωμαλιών που δεν συμφωνούν με την κλινική εξέταση.
  Οι ασυμτωματικοί τραυματισμοί δεν περιορίζονται στον επιχείλιο χόνδρο, σε μια πενταετή μελέτη (Connor et al) διαπιστώθηκε από τις μαγνητικές τομογραφίες ότι οκτώ από τους είκοσι (40%) ασυμπτωματικούς παίκτες του τένις και του μπέιζμπολ είχαν  μερική ή πλήρη ρήξη του στροφικού πετάλου στο κυρίαρχο χέρι. Πέντε από τους είκοσι παίκτες (25%) είχαν επίσης Bennett lesion (γληνοειδή εξόστωση).
  Αυτό βέβαια δεν περιορίζεται σε παίκτες του τένις και του μπέιζμπολ, συμβαίνει επίσης σε παίκτες της χειροσφαίρισης, της πετοσφαίρισης, της αντισφαίρισης και γενικά σε αθλητές που εκτελούν ρίψεις ή χρησιμοποιούν τα άνω άκρα πάνω από το κεφάλι.
  Πιθανόν ένας αθλητής να έχει ρήξη επιχείλιου χόνδρου και του στροφικού πετάλου χωρίς να παρουσιάζει καθόλου συμπτώματα (πόνο).