Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015

Προβλήματα μέσης σε έφηβους αθλητές


  Κάθε ένας από εμάς έχει αντιμετωπίσει έναν νεαρό αθλητή με προβλήματα οσφυαλγίας και αρκετές φορές έχουν ʺχαθείʺ ταλέντα από προβλήματα στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
  Από τους έφηβους αθλητές με προβλήματα μέσης ένα μεγάλο ποσοστό έχουν σπονδυλόλυση ή σπονδυλολίσθηση. Οι τραυματισμοί αυτοί αφορούν ένα κάταγμα στα οπίσθια στοιχεία των σπονδύλων (συνήθως του 5ου οσφυϊκού σπονδύλου) που στη συνέχεια πιθανόν να οδηγήσει σε ολίσθηση του 5ου οσφυϊκού σπονδύλου. 

Σπονδυλόλυση
Σπονδυλολίσθηση

  Οι τραυματισμοί αυτοί προκύπτουν από την υπερβολική φόρτιση στην έκταση της σπονδυλικής στήλης. Δυστυχώς, πάρα πολλοί νέοι αθλητές εκτίθενται σε υπερβολική καταπόνηση σε σχέση με την ηλικία τους αλλά και σε λάθος κινητικά πρότυπα αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να τραυματιστούν.
  Οι νεαροί αθλητές βρίσκονται σε ευάλωτη φάση για ανάπτυξη της οσφυαλγίας από την υπερβολική έκταση του κορμού κυρίως κατά την εφηβεία και κυρίως εάν σε αυτή την ηλικιακή φάση συμμετέχουν σε μεγάλο αριθμό προπονήσεων και σε πολλούς και συχνούς αγώνες και πολλές φορές όλο το χρόνο. Συνηθίζεται δε τα τελευταία χρόνια οι έφηβοι να εξακολουθούν να συμμετέχουν σε προπονήσεις και αγώνες του αθλήματός τους όλο τον χρόνο, ενώ στη πραγματικότητα οι νεαροί θα ωφεληθούν περισσότερο από την ανάπτυξη βασικών δεξιοτήτων για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  Οι νεαροί αθλητές εν τω μεταξύ βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης και συχνά το ποσοστό ανάπτυξης των οστών ξεπερνά σε ταχύτητα ανάπτυξης την επιμήκυνση των μυών και της περιτονίας, που οδηγεί σε ʺσφιχτούςʺ μύες και σε αλλαγές στη στάση του σώματος, οι αρθρικές επιφύσεις είναι ακόμα ανοιχτές και η πυκνότητα των οστών δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί πλήρως, η σταθεροποίηση του σώματός τους είναι ελλιπής καθώς το σώμα πρέπει να προσαρμοστεί στις νέες του διαστάσεις, στη νέα στάση του σώματος και να διαμορφωθεί ξανά ο κινητικός έλεγχος.
  Εάν οι νεαροί αθλητές καλούνται να εκτελέσουν πλήρως φορτωμένο προπονητικό και αγωνιστικό πρόγραμμα με συνεχώς μεταβαλλόμενο ύψος και στάση σώματος και ʺχαμηλόʺ κινητικό έλεγχο, με ένα ανώριμο και απροετοίμαστο σώμα, το σώμα θα φορτίσει υπερβολικά τους συνδέσμους και τα οστά προκειμένου να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.
  Αυτοί οι τραυματισμοί μπορούν να προληφθούν με σωστή επιβάρυνση ανάλογα με την ηλικία και εκμάθηση σωστών κινητικών προτύπων.