Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Μηροκοτυλιαία πρόσκρουση


  Μεγάλο ποσοστό αθλητών παρουσιάζει προβλήματα στη δομή του ισχίου που φαίνεται να παρεκκλίνει από το φυσιολογικό.
  Μία δομική ανωμαλία που εμφανίζεται όλο και συχνότερα και χρειάζεται να δώσουμε περισσότερη προσοχή είναι η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση.
  Μια μελέτη που διεξήχθη το 2007 από Philippon et al. έδειξε ότι από τους 45 επαγγελματίες αθλητές που εξέτασαν, το 100% από αυτούς παρουσίαζε ρήξεις του επιχειλίου χόνδρου λόγω της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης. Υπάρχει μία ισχυρή συσχέτιση μεταξύ των ρήξεων του επιχειλίου χόνδρου και την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας στη συνέχεια.

Φυσιολογικό ισχίο
  Η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση περιορίζει την κάμψη του ισχίου περίπου μέχρι τις 90 μοίρες και δημιουργείται για έναν από τους τρεις παρακάτω λόγους.

1. Λόγω μειωμένης απόστασης μεταξύ της μηριαίας κεφαλής και του μηριαίου αυχένα του μηριαίου οστού.
  Η κάμψη του ισχίου περιορίζεται από το οστό που προσκρούει στο χείλος της κοτύλης κατά την κάμψη του ισχίου.

Μειωμένη απόσταση μεταξύ της μηριαίας κεφαλής και του μηριαίου αυχένα

2. Λόγω υπερβολικού βάθους της κοτύλης του ισχίου.
  Ο μηριαίος αυχένας προσκρούει στο χείλος της κοτύλης του ισχίου κατά την κάμψη.

Υπερβολικό βάθος της κοτύλης του ισχίου

3. Λόγω μικτής πρόσκρουσης.
   Ένας συνδυασμός μειωμένης απόστασης μεταξύ της μηριαίας κεφαλής και του μηριαίου αυχένα του μηριαίου οστού και υπερβολικού βάθους της κοτύλης του ισχίου.

Μικτή πρόσκρουση

  Η έγκαιρη διάγνωση της μηροκοτυλιαίας πρόσκρουσης μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των κακώσεων του επιχειλίου χόνδρου και την ταχύτητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας, ακόμη η έγκαιρη διάγνωση δίνει τη δυνατότητα τόσο για βραχυπρόθεσμες, όσο και για μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην απόδοση του αθλητή μέσω του κατάλληλου προγράμματος άσκησης.