Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Κυριακή, 14 Ιουνίου 2015

Σχετικά με τη διάθεση
  Η διάθεση αναφέρεται σε μια θετική ή αρνητική συναισθηματική κατάσταση ποικίλης έντασης που αλλάζει σε απάντηση στις περιστάσεις της ζωής.
  Λαμβάνοντας υπόψη ότι η συναισθηματική κατάσταση αναφέρεται σε αντιδραστικές καταστάσεις όπως θυμός, θλίψη, φόβος, αποστροφή, ευτυχία ή έκπληξη, που αντανακλούν συχνά στο σθένος (θετικότητα /αρνητικότητα) και την ενεργοποίηση (υψηλή ενέργεια/χαμηλή ενέργεια).
  Οι δύο αυτές διαστάσεις έχουν δημιουργηθεί με κύριο στόχο την ανάλυση της πολυπλοκότητας των αλλαγών της διάθεσης, αυτό το σύνθετο μοντέλο αποδίδει τέσσερις γενικούς τύπους διάθεσης, θετική υψηλή ενεργοποίηση (ενθουσιασμένος, ευτυχισμένος χαρούμενος), θετική χαμηλή ενεργοποίηση (χαλαρός, γαλήνιος, φιλικός), αρνητική υψηλή ενεργοποίηση (αγχωμένος, νευρικός, εχθρικός) και αρνητική χαμηλή ενεργοποίηση (λυπημένος, κουρασμένος, απογοητευμένος), (Barrett & Russell, 1999).

Ένα σύνθετο μοντέλο για τη διάθεση, που αντικατοπτρίζει τις διαφορές στο σθένος (θετικότητα /αρνητικότητα) και την ενεργοποίηση (υψηλή ενέργεια/χαμηλή ενέργεια). Barrett, L.F. και Russell, J.A., Curr. Dir. Psychol. Sci., 8, 10, 1999.

  Όταν ένα άτομο έχει τα σωστά επίπεδα ενέργειας μπορεί να ακολουθήσει δεξιόστροφα τον κύκλο και να βρεθεί σε διέγερση, να ενθουσιαστεί με κάποιο αντικείμενο που στη συνέχεια θα το συνεπάρει και θα το οδηγήσει στην ευτυχία, με αποτέλεσμα να είναι ευχάριστο στο περιβάλλον του. Στη συνέχεια η πλήρωση των στόχων μπορεί να το κάνει να αισθάνεται γεμάτο και έτσι να είναι γαλήνιο, χαλαρό και ήρεμο, πιθανότατα χωρίς στόχους και με χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας δημιουργούν αίσθημα κόπωσης, λήθαργο, μελαγχολία και θλίψη με αποτέλεσμα το άτομο να είναι δυσάρεστο στο περιβάλλον του. Αυτό με τη σειρά του θα του δημιουργήσει αναστάτωση, ένταση, νευρικότητα, υπερένταση και πιθανόν υψηλά επίπεδα ενέργειας που με τη σωστή διαχείριση θα οδηγηθεί ξανά στην επιτυχία.
  Μπορεί όμως ένα άτομο να έχει τα σωστά επίπεδα ενέργειας και να ακολουθήσει αριστερόστροφα τον κύκλο και να βρεθεί σε υπερένταση, νευρικότητα και ένταση που θα το αναστατώσουν και θα γίνει δυσάρεστο στο περιβάλλον του. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε θλίψη, μελαγχολία, λήθαργο (απάθεια), κόπωση και σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Στο σημείο αυτό ο κύκλος δεν συνεχίζεται αριστερόστροφα και το άτομο πιθανόν να πρέπει να αλλάξει περιβάλλον αποφεύγοντας τα μέχρι τώρα καθημερινά ερεθίσματα και να επαναπροσδιορίσει τους στόχους του.
  Πολλά άτομα κινούνται αριστερόστροφα στον κύκλο μέχρι το σημείο που γίνονται δυσάρεστα στο περιβάλλον τους, αυτό τα αναστατώνει τους δημιουργεί ένταση, νευρικότητα, υπερένταση και στη συνέχεια υψηλά επίπεδα ενέργειας, γεγονός που μπορεί να τα οδηγήσει να ακολουθήσουν δεξιόστροφα τον κύκλο ή να επιστρέψουν αριστερόστροφα στην προηγούμενη κατάστασή τους.
  Ακόμη αρκετά άτομα με χαμηλά επίπεδα ενέργειας που προέρχεται από μια δεξιόστροφη κίνηση στον κύκλο κινούνται αριστερόστροφα στον κύκλο περνώντας στην ηρεμία, τη χαλάρωση και τη γαλήνη, αισθάνονται γεμάτα και γίνονται ευχάριστα στο περιβάλλον τους.
  Τον δέκατο ένατο αιώνα, οι ψυχολόγοι συμφώνησαν ότι το συναίσθημα είναι η αντίδραση του εγκεφάλου για την αντίληψη (συνειδητή ή υποσυνείδητη) των φυσιολογικών αλλαγών, το οποίο προκαλείται από έναν εσωτερικό ή εξωτερικό γεγονός. Χάρη στις σύγχρονες έρευνες στις νευροεπιστήμες, αρχίζουμε να προσδιορίζουμε τα μονοπάτια του εγκεφάλου που συνδέονται στενά με το συναίσθημα.
  Αυτά τα συναισθήματα μπορούν εξίσου εύκολα να είναι ευτυχία και χαρά, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι ο φόβος και το άγχος, ανάλογα με τις αντιλήψεις και τις σκέψεις του ατόμου.
  Περισσότερο από δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν, ο Έλληνας φιλόσοφος Επίκτητος διατύπωσε ότι "ο άνθρωπος δεν συγκινείται από τα γεγονότα, αλλά απλώς από την άποψή του για αυτά".
 Με αυτό, ο Επίκτητος άφησε να εννοηθεί ότι η αντίληψη οδηγεί στο συναίσθημα, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε κίνηση που απαντά σε αυτό το συναίσθημα.