Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Σχετικά με τους προσαγωγούς μύες του ισχίου


  Το όνομά τους, προσαγωγοί μύες, μας δημιουργεί αυτόματα το συνειρμό ότι λειτουργούν κυρίως για την προσαγωγή του ισχίου, αλλά στην πραγματικότητα η λειτουργία τους είναι πολύ σημαντική για την κάμψη και την έκταση του ισχίου. Εάν χρησιμοποιήσουμε  για παράδειγμα το περπάτημα ή το τρέξιμο όταν το δεξί πόδι είναι μπροστά, οι προσαγωγοί του δεξιού ισχίου λειτουργούν ως καμπτήρες και οι προσαγωγοί της αριστερής πλευράς ως εκτείνοντες και στη συνέχεια αλλάζουν ρόλο καθώς τα πόδια αλλάζουν θέση στον κύκλο της βάδισης.
  Οι προσαγωγοί εκφύονται από το ηβικό οστό και καταφύονται στην έσω και οπίσθια επιφάνεια του μηριαίου οστού, αυτή η κατεύθυνση των μυϊκών ινών δίνει στους προσαγωγούς μηχανικό πλεονέκτημα για να λειτουργήσουν σαν καμπτήρες όταν το ισχίο είναι σε θέση έκτασης και σαν εκτείνοντες όταν το ισχίο είναι σε θέση κάμψης.
  Όταν στηριζόμαστε στο ένα πόδι κατά τη βάδιση ή άλλες δραστηριότητες τη σταθεροποίηση αναλαμβάνουν ο μέσος γλουτιαίος και ο τετράγωνος οσφυϊκός προκειμένου να εξασφαλιστεί η αρθρική ακεραιότητα από την πλάγια επιφάνεια του σώματος. Σε δραστηριότητες όπως το μπαλέτο και οι μαχητικές τέχνες, όπου το πόδι ανυψώνεται και επιστρέφει, οι προσαγωγοί θα προσάγουν το ανυψωμένο πόδι για να το φέρουν πίσω στο έδαφος.
  Λόγω της πρόσφυσής τους στο ηβικό οστό, οι προσαγωγοί όταν ενεργοποιηθούν πυροδοτούν τη λειτουργία των μυών του πυελικού εδάφους. Έτσι συμπιέζοντας κάτι ανάμεσα στα πόδια σε ασκήσεις όπως η γέφυρα ή τα ημικαθίσματα, μπορεί να αυξηθεί η δραστηριότητα των μυών του πυελικού εδάφους, το οποίο είναι σημαντικό για τα άτομα που παρουσιάζουν ακράτεια ούρων και τα άτομα με προβλήματα σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης.