Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Τρίτη, 10 Μαΐου 2016

Σχέση δύναμης λαβής και στροφικού πετάλου

  Τα προβλήματα της ωμικής ζώνης είναι αρκετά σύνθετα και πολλές φορές κάνουν την ενδυνάμωση δύσκολη υπόθεση. Ειδικά όταν υπάρχει ένας αρκετά έντονος πόνος είναι πολύ δύσκολο να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης και σε μερικές περιπτώσεις είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει η σωστή ακολουθία πυροδότησης των μυών για βέλτιστες λειτουργικές κινήσεις και τα άτομα δεν μπορούν να ανεχθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα για την ενδυνάμωση της ωμικής ζώνης.
  Για τους παραπάνω λόγους είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί από πού να αρχίσει το πρόγραμμα ενδυνάμωσης, μια απάντηση σε αυτό το δύσκολο ζήτημα έγκειται περιφερικά στο χέρι. Η ανάπτυξη δύναμης της λαβής μπορεί να έχει μια μεγάλη επιρροή στον ώμο, όχι μόνο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του στροφικού πετάλου, αλλά μπορεί να έχει ένα σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και την αποκατάσταση της κάκωσης. Η δύναμη της λαβής επηρεάζει τη λειτουργία της ωμικής ζώνης με αρκετούς διαφορετικούς παράγοντες.
  Υπάρχει μια νευρολογική σύνδεση μεταξύ της λαβής και του στροφικού πετάλου. Πολλές μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της δραστηριότητας της λαβής και των μυών του στροφικού πετάλου. Αυτός ο συσχετισμός έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτέλεσμα μιας νευρολογικής σύνδεσης μέσω αντανακλαστικών οδών. Ένα πλεονέκτημα αυτού του μηχανισμού είναι ότι παρέχει στον ώμο μια προληπτική σταθερότητα όταν δραστηριοποιείται η λαβή, έτσι η ωμική ζώνη προετοιμάζεται για τον αποτελεσματικό χειρισμό ενός αντικειμένου.
  Η ενεργοποίηση της λαβής ανακατανέμει τη μυϊκή δραστηριότητα στη ωμική ζώνη. Δεν είναι μόνο η ενεργοποίηση της λαβής αντανακλαστικά που ενεργοποιεί τους μύες του στροφικού πετάλου αλλά μειώνει και τη δραστικότητα της πρόσθιας και μέσης μοίρας του δελτοειδή. Τα περισσότερα άτομα με πρόσκρουση ώμου παρουσιάζουν ανισορροπία δύναμης μεταξύ δελτοειδή και στροφικού πετάλου, όπου η δύναμη του δελτοειδή είναι κυρίαρχη απέναντι από τις δυνάμεις κεντρικοποίησης του στροφικού πετάλου. Η ενεργοποίηση του στροφικού πετάλου και η μείωση της δραστηριότητας του δελτοειδή μπορεί να είναι μια πολύ πολύτιμη βοήθεια για τα άτομα με πρόσκρουση.
  Υπάρχει μια μετάδοση των νευρικών ώσεων σε όλο το άνω άκρο κατά την ενεργοποίηση της λαβής. Σαν μετάδοση έχει οριστεί η ʺμετάδοση νευρικών ώσεων για την αύξηση της δύναμης σε ένα ερέθισμα" της λαβής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξηθεί η ροή των νευρικών ώσεων σε όλους τους μύες του άνω άκρου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη σταθερότητα και δύναμη σε ολόκληρο το άνω άκρο.
  Η ανάπτυξη δύναμης της λαβής εμποδίζει την ανάπτυξη αντισταθμιστικού μηχανισμού στο άνω άκρο. Η αδύναμη λαβή μπορεί να προκαλέσει έναν αντισταθμιστικό μηχανισμό στον αγκώνα, τον ώμο, ή ακόμα και στη σπονδυλική στήλη. Η έλλειψη σταθερότητας σε ένα τμήμα του σώματος πάντα επηρεάζει κάποιο άλλο τμήμα.
  Η βελτίωση της δύναμης της λαβής ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, προσφέρει πολλά οφέλη, μια ισχυρότερη λαβή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της λειτουργίας του καρπού και μπορεί να αποτρέψει τους τραυματισμούς.
  Η ενεργοποίηση της λαβής μπορεί να λειτουργήσει σαν μυϊκή αντλία που είναι παρόμοια με εκείνη της αντλίας που δημιουργείται από τον αστράγαλο για τα άτομα με προβλήματα στο γόνατο. Η φλεγμονή στην ωμική ζώνη θα μπορούσε να ωφεληθεί από την αυξημένη ροή αίματος και τη βελτιωμένη φλεβική επιστροφή από την αυξημένη δραστηριότητα σε κινήσεις της λαβής παρέχοντας μία αντλία μέσω των μυών.
  Η ενίσχυση της λαβής προσφέρει έναν εύκολο τρόπο για να αυξηθεί η σταθερότητα του ώμου. Υπάρχουν πολλά οφέλη από την απλή προσθήκη μιας άσκησης για την ανάπτυξη δύναμης της λαβής για την πρόληψη και αποκατάσταση των κακώσεων της ωμικής ζώνης.