Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016

Η αξία ενίσχυσης της αναπνευστικής λειτουργίας

  Τα μη βέλτιστα μοτίβα αναπνοής, οι διαταραχές της στάσης του σώματος και η σταθερότητα του κορμού συχνά συνδέονται με μυοσκελετικές ενοχλήσεις, όπως ο πόνος στο κάτω τμήμα της πλάτης και τον αυχένα
  Στα άτομα με χαμηλή σταθεροποίηση, παράδοξη αναπνοή και διαταραχές στη στάση του σώματος είναι απαραίτητη μια άσκηση που να προάγει τη βέλτιστη στάση του σώματος και τον νευρομυϊκό έλεγχο των μυών που σχετίζονται με την οσφυο-πυελική σταθεροποίηση, (εν τω βάθει κοιλιακοί μύες, διάφραγμα, μύες του πυελικού εδάφους) και την αποφόρτιση των βοηθητικών αναπνευστικών μυών.
  Πολλοί μύες που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της στάσης, τη σταθεροποίηση του σώματος και για την αναπνοή είναι οι ίδιοι, όπως το διάφραγμα, ο εγκάρσιος κοιλιακός και οι μύες του πυελικού εδάφους.
  Κατά την άσκηση αυξάνεται η  αναπνευστική ζήτηση αλλά και οι κινήσεις των άκρων αυξάνουν τα αιτήματα για σταθεροποίηση, η διατήρηση βέλτιστης ανταπόκρισης αυτών των μυών, τόσο για την αναπνοή όσο και για τη στάση και σταθερότητα είναι άκρως απαραίτητη.
  Ενδεχομένως πολλές δυσλειτουργίες σχετίζονται με την παράδοξη αναπνοή, τη λανθασμένη στάση και τη φτωχή σταθεροποίηση του σώματος.


Πιθανές δυσλειτουργίες που συσχετίζονται με τη μη βέλτιστη αναπνοή και τη στάση του σώματος.
Μειωμένη ή μη βέλτιστη ενεργοποίηση του διαφράγματος κατά την αναπνοή
Μειωμένη ανοχή στην άσκηση
Μειωμένη ενδοκοιλιακή πίεση
Δύσπνοια
Μειωμένη αναπνευστική απόδοση
Μειωμένη έκταση του κάτω μέρους του θώρακα
Αυξημένη χρήση των βοηθητικών αναπνευστικών μυών
Φτωχός νευρομυϊκός έλεγχος των βασικών μυών
Αυξημένη οσφυϊκή λόρδωση
Αυξημένη πρόσθια κλίση της λεκάνης
Αυξημένο μήκος των οπίσθιων μηριαίων
Αυξημένο μήκος του ορθού κοιλιακού
Ανύψωση και στροφή των πλευρών
Αυξημένη δραστηριότητα των ραχιαίων
Αυξημένη οσφυο-πυελική αστάθεια
Πόνος στη μέση ή τον αυχένα
Πόνος στην ιερολαγόνια άρθρωση
Σύνδρομο θωρακικής εξόδου
Πονοκέφαλοι


  Όταν η αναπνοή είναι παράδοξη και οι κύριοι αναπνευστικοί μύες δεν λειτουργούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σώμα αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει περισσότερο τους βοηθητικούς αναπνευστικούς μύες, όπως οι σκαλινοί, ο στερνοκλειδομαστοειδής, οι θωρακικοί, η άνω μοίρα των τραπεζοειδών και οι ραχιαίοι σε μια προσπάθεια να εκτείνει το άνω μέρος του θωρακικού κλωβού.


 

  Εδώ παρουσιάζεται μια άσκηση από ύπτια θέση με τα ισχία και τα γόνατα σε κάμψη 90 μοιρών με μια μαλακή μπάλα ανάμεσα στα γόνατα και εκπνοή μέσα από ένα καλαμάκι ή μέσα σε ένα μπαλόνι.  
  Αυτή η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να βελτιστοποιήσει την αναπνοή, και την αποφόρτιση των βοηθητικών αναπνευστικών μυών, να ενισχύσει τη στάση και τη σταθερότητα του σώματος, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία του και να μειωθεί ο πόνος.