Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Πέμπτη, 9 Ιουνίου 2016

Παρατηρήσεις για την προπόνηση και την προπονητική  Το φαινόμενο του personal training, των προπονητικών camp, των προπονητηρίων για αθλητές, τα διάφορα προγράμματα για την βελτίωση των αθλητικών ικανοτήτων και οι πολλοί ειδικοί για την βελτίωση των αθλητικών ικανοτήτων σε νεαρούς αθλητές, ΟΧΙ μόνο δεν έχουν βελτιώσει τις ικανότητες των αθλητών, αλλά αντιθέτως αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε αύξηση των τραυματισμών ειδικά στους νεαρούς αθλητές και σε μηδενική βελτίωση των μεγαλύτερων αθλητών και τις περισσότερες φορές σε υπερκόπωση και μείωση των ικανοτήτων τους.
  Ο κάθε εκλεκτός ειδικός, ʺσυνάδελφοςʺ όπως αυτοαποκαλείται παραλαμβάνει έναν δεκαπεντάχρονο αθλητή και ξεκινάει ένα πρόγραμμα βελτίωσης χωρίς αξιολόγηση με βασικό κριτήριο ότι ο ίδιος διαθέτει ιμάντες trx ή τύπου trx, ένα bosu και box για άλματα.    Εάν οι γονείς του αθλητή διαθέτουν τα χρήματα δεν λένε όχι σε πέντε προπονήσεις την εβδομάδα ακόμη και όταν ο νεαρός αθλητής συνεχίζει να κάνει προπονήσεις και στο άθλημά του άλλες πέντε φορές την εβδομάδα και το καλύτερο ο γυμναστής ή ο προπονητής της ομάδας ξαφνικά θυμάται να βάλει και μια προπόνηση με βάρη μέσα στην εβδομάδα, πιθανόν να το θυμηθεί ξανά την άλλη εβδομάδα ή μπορεί τον άλλο μήνα.
  Η επιβάρυνση δε σε αυτά τα προγράμματα είναι ανάλογη με την διάθεση του ειδικού την συγκεκριμένη μέρα και ώρα, το ίδιο ισχύει και για το είδος των προπονητικών ερεθισμάτων και την επιλογή των ασκήσεων, όλα ανάλογα με την διάθεση του ειδικού και τον διαθέσιμο εξοπλισμό την συγκεκριμένη στιγμή.
  Όλο αυτό που περιγράφω είναι η σκληρή πραγματικότητα όσο και να μην σας αρέσει, αυτή την διαδικασία δεν μπορώ να την ονομάσω προπόνηση ούτε και αυτούς που την εφαρμόζουν ειδικούς στην προπονητική, η προπονητική είναι η επιστήμη που ασχολείται με το σχεδιασμό των προπονητικών επιβαρύνσεων.
Η επιβάρυνση στην προπόνηση αναφέρεται στην ένταση, στη διάρκεια και στη συχνότητα των προπονητικών ερεθισμάτων που μπορεί να δεχθεί το συγκεκριμένο σύστημα αλλά και το σύνολο του οργανισμού τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
  Από την άλλη προπόνηση είναι το σύνολο των χειρισμών και επιβαρύνσεων στα διάφορα συστήματα του οργανισμού με σκοπό την προσαρμογή των συγκεκριμένων συστημάτων του οργανισμού, που δέχονται τα προπονητικά ερεθίσματα, σε υψηλότερα επίπεδα.
Διαφορετικά ερεθίσματα στο ίδιο σύστημα, δημιουργούν και διαφορετικές προσαρμογές και τα ίδια ερεθίσματα πιθανόν να μην δημιουργήσουν καμιά προσαρμογή σε κάποιο άλλο σύστημα.
Στόχος της αθλητικής προπόνησης είναι να δημιουργήσει προσαρμογές που να φθάνουν στο μέγιστο δυνατό επίπεδο σε συγκεκριμένα συστήματα του αθλητή και ειδικά σε αυτά που χρησιμοποιεί στο άθλημά του.
Η προπόνηση είναι επιστήμη και βασίζεται στην επιστήμη της προπονητικής που αυτή με τη σειρά της βασίζεται σε μια σειρά από άλλες επιστήμες και απαιτεί γνώσεις ανατομίας, κινησιολογίας, εμβιομηχανικής, εργοφυσιολογίας και αθλητικής ψυχολογίας, με λίγα λόγια απαιτεί βαθιά γνώση του ανθρωπίνου σώματος.
  Ένα άλλο σημαντικό θέμα που σχετίζεται με το άλμα είναι τα άλματα σε box, αυτή είναι μια λάθος άσκηση για τους αθλητές της πετοσφαίρισης και της καλαθοσφαίρισης και για κάθε αθλητή που ο στόχος του είναι να φθάσει το χέρι του ψηλά και όχι πόσο θα ανέβουν τα πόδια του από το έδαφος. Τα πόδια του αθλητή μπορεί να ανέβουν αρκετά από το έδαφος με κάμψη του ισχίου αλλά το χέρι του να είναι σχεδόν στο ίδιο ύψος, όπως όταν γίνονται άλματα πάνω σε box, όπου υποχρεωτικά ο αθλητής κάμπτει τα ισχία του και ανεβάζει τα πόδια προς τον θώρακα.
Τέλος ακούω συνέχεια από τους ειδικούς την παγιωμένη άποψη ότι ένας αθλητής είναι αδύναμος και πρέπει να αυξήσει τη μυϊκή μάζα ή όποιος παρουσιάζει αυξημένη μυϊκή μάζα είναι πολύ δυνατός, και άλλα τέτοια.
  Πολλοί προπονητές, αθλητές και συγγραφείς στη χώρα μας συγχέουν τη μέγιστη δύναμη με τη μυϊκή υπερτροφία. Η προπόνηση για την αύξηση της μέγιστης δύναμης δεν οδηγεί υποχρεωτικά σε μυϊκή υπερτροφία και η μυϊκή υπερτροφία δεν είναι απαραίτητη στους αθλητές. Η υπερτροφία είναι απαραίτητη μόνο εάν μαζί με την αύξηση της μυϊκής μάζας αυξηθεί και η δύναμη, λειτουργική υπερτροφία. Η υπερτροφία μπορεί να επιτευχθεί με τεχνικές προπόνησης που δεν αυξάνουν σχεδόν καθόλου τη δύναμη, μη λειτουργική υπερτροφία. Οι παράμετροι που χρησιμοποιούνται για την αύξηση της μέγιστης δύναμης δεν ευνοούν τη μυϊκή υπερτροφία, (επίπεδο έντασης, διάλειμμα μεταξύ των σετ, συχνότητα προπόνησης, επιλογή ασκήσεων). Περισσότερο ίσως από τη μέγιστη δύναμη στους αθλητές πρέπει να μας ενδιαφέρει η σχετική δύναμη.
  Η προπόνηση λοιπόν πρέπει να είναι σωστά σχεδιασμένη τόσο βραχυπροθέσμα όσο και μακροπρόθεσμα με βάση την προπονητική και η κάθε προπονητική μονάδα πρέπει να έχει συνέχεια με την προηγουμένη και την επόμενη και ακόμη πρέπει να συνδυάζεται με τις επιβαρύνσεις που δέχεται ο αθλητής από όλες του τις δραστηριότητες και όχι κοντόφθαλμα να βλέπετε την δικιά σας προπόνηση σαν μία και μοναδική, εδώ θα έγραφα σε ποιότητα ή ποσότητα αλλά για τους περισσοτέρους η ένταση και οι περίεργες ασκήσεις είναι το μοναδικό κριτήριο για την προπόνηση.