Συνολικές προβολές σελίδας

ΣΥΣΤΑΣΗ

Με πολύ καλή διάθεση δημοσιεύω στο παρόν blog κάποια άρθρα που πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσουν κάποιους συναδέλφους γυμναστές ή προπονητές, υπάρχουν όμως αρκετοί που αναδημοσιεύουν τα δικά μου άρθρα σε δικά τους site ή blog χωρίς αναφορά στο όνομά μου ή στο blog από όπου προέρχονται τα άρθρα.

Στο εξής απαγορεύεται ρητά σε όλους να αναδημοσιεύουν άρθρα από το παρόν blog και δικά μου άρθρα από οπουδήποτε αλλού τα βρουν διαθέσιμα.

Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου 2016

Σχετικά με την στέβια


  Θα προσπαθήσω να δώσω μια ολοκληρωμένη και αμερόληπτη άποψη για την στέβια που τελευταία υπάρχει διαθέσιμη σε περισσότερα προϊόντα διατροφής. Οι διαθέσιμες μελέτες δεν είναι πολλές και πολλές φορές είναι αντικρουόμενες.
  Η στέβια χρησιμοποιείται σαν υποκατάστατο ζάχαρης όπως παλιότερα άλλα εναλλακτικά γλυκαντικά, όπως η σακχαρίνη και η ασπαρτάμη που στην συνέχεια κατηγορήθηκαν σαν επικίνδυνα, ενώ όταν πρωτοεμφανίστηκαν παρουσιάστηκαν σαν απολύτως ασφαλή.
  Πληροφορίες για την προέλευση της στέβια και την βοτανική ονομασία και άλλες τέτοιου είδους πληροφορίες μπορείτε να τις βρείτε παντού, θα προσπαθήσω εδώ να επικεντρωθώ εάν η στέβια μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία με βάση μια σειρά από μελέτες.  
  Η γλυκιά γεύση προέρχεται από δύο κυρίως γλυκοζίτες στεβιόλης, την στεβιοσίδη (stevioside) και την ρεμπαουδιοσίδη (rebaudioside), η ρεμπαουδιοσίδη είναι 350 – 450 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη ενώ η στεβιοσίδη είναι 250 - 300 φορές πιο γλυκιά από την ζάχαρη.
  Η στέβια είναι πολύ πιο γλυκιά από την ζάχαρη και δεν περιέχει υδατάνθρακες ή θερμίδες και αυτό το γνωρίζουν σχεδόν όλοι, αλλά υπάρχουν και άλλα πιθανά οφέλη ή και παρενέργειες.

Έρευνες με ʺθετικάʺ για την υγεία αποτελέσματα
  Μια μελέτη για την σύγκριση των επιπτώσεων της στέβια, της ασπαρτάμης και της ζάχαρης (σακχαρόζη) στην πρόσληψη τροφής, του κορεσμού και τα μεταγευματικά επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης, βρέθηκαν αποτελέσματα που έδειξαν ότι σε σύγκριση με την ζάχαρη ή και την ασπαρτάμη οι καταναλωτές στέβια είχαν χαμηλότερα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και πολύ  χαμηλότερα μεταγευματικά επίπεδα ινσουλίνης.
  Μια άλλη έρευνα για το πώς επηρεάζει η στέβια τους διαβητικούς αρουραίους, βρήκε ότι οι αρουραίοι που τρέφονται με δόσεις από 250 έως 500 mg / kg στέβια την ημέρα, μείωσαν σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου νηστείας στο αίμα, την αντίσταση στην ινσουλίνη, τα τριγλυκερίδια και την αλκαλική φωσφατάση.
  Μία ακόμη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ρεμπαουδιοσίδη έχει ινσουλινοτροπική δράση και μπορεί να έχει ένα ρόλο ως θεραπεία στο διαβήτη τύπου 2, ενώ μια άλλη μελέτη κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα και διαπίστωσε ότι η στέβια διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης μέσω μιας άμεσης δράσης στα β-κύτταρα, και μπορεί να έχει ένα ρόλο ως αντιϋπεργλυκαιμικός παράγοντας στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
  Αν όλα τα παραπάνω σχετικά με την επίδραση της στέβια στον μεταβολισμό των υδατανθράκων επιβεβαιωθούν μπαίνουν κάποια ερωτήματα, πρώτον σχετικά με τους διαβητικούς και δεύτερον σχετικά με τους υγιείς πληθυσμούς (παιδιά και ενήλικες).
  Οι διαβητικοί μπορεί να απορυθμιστούν με την χρήση στέβιας και θα πρέπει να ρυθμιστούν ξανά με την βοήθεια του γιατρού τους και εκείνος να αποφασίσει εάν η στέβια θα είναι ένας παράγοντας ρύθμισης του σακχάρου του ασθενή. Για τα παιδιά και τους υγιείς ενήλικες μπαίνει το ερώτημα της ρύθμισης του σακχάρου γιατί εάν αποτελεί φάρμακο για τον σακχαρώδη διαβήτη, γιατί ένα παιδί ή ένας υγιής ενήλικος πρέπει να λαμβάνει φάρμακο για τον σακχαρώδη διαβήτη.

  Σε μια έρευνα στην Κίνα για την αποτελεσματικότητα και την ανεκτικότητα από του στόματος λήψη στεβιοσίδης σε ασθενείς με ήπια υπέρταση που διήρκησε δύο χρόνια ανακάλυψαν ότι η πρόσληψη 500mg στεβιοσίδης τρεις φορές την ημέρα μείωσε σημαντικά τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Η κατάστασή τους βελτιώθηκε και δεν αναφέρθηκαν ή ανιχνεύθηκαν παρενέργειες. Αρκετά ενδιαφέρον είναι ότι  από την ομάδα των ασθενών που έπαιρναν  στεβιοσίδη πολλοί λίγοι ασθενείς ανέπτυξαν υπερτροφία της αριστερής κοιλίας.
  Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας οι υπερτασικοί που χρησιμοποιούν στέβια πιθανόν να απορυθμιστούν και να πρέπει να ρυθμιστούν ξανά με την βοήθεια του γιατρού τους. Όσο αφορά τα παιδιά και τους υγιείς ενήλικες μπαίνει το ερώτημα εάν αυτά τα άτομα οδηγηθούν σε υπόταση, γιατί εάν αποτελεί φάρμακο για την υπέρταση για ποιο λόγο ένα παιδί ή ένας υγιής ενήλικος πρέπει να λαμβάνει φάρμακο για την υπέρταση.

Έρευνες με αρνητικά για την υγεία αποτελέσματα
  Σε μια έρευνα που χρονολογείται από το 1968 τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η στέβια παρουσιάζει αντισυλληπτική δράση. Μετά από την διαπίστωση ότι οι γυναίκες στην Νότια Αμερική χρησιμοποιούσαν και ακόμη χρησιμοποιούν την στέβια σαν αντισυλληπτικό, ο καθηγητής Joseph Kuc πραγματοποίησε τη μελέτη για να αξιολογήσει τις αντισυλληπτικές ιδιότητες της στέβια. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν μετρήσιμη και σχετικά μακροπρόθεσμη μείωση του αριθμού των απογόνων που γεννήθηκαν από θηλυκούς αρουραίους που τρέφονται με ένα διάλυμα στέβια με νερό. Το διάλυμα στέβια με νερό μείωσε την γονιμότητα σε ενήλικες θηλυκούς αρουραίους αποδεδειγμένης γονιμότητας, η μείωση της γονιμότητας συνεχίστηκε για τουλάχιστον 50 με 60 ημέρες ενώ η πρόσληψη στέβια είχε σταματήσει.
  Μια μελέτη για τις επιπτώσεις στη γονιμότητα της χρόνιας χορήγησης (δύο μήνες) στέβιας διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τις ορμόνες, λόγω των γλυκοζιτών της που έχουν παρόμοια δομή με κάποιες φυτικές ορμόνες όπως η γιββερελλίνης (gibberellin). Η χορήγηση στέβιας για 60 ημέρες οδήγησε σε μείωση στο τελικό βάρος των όρχεων, των σπερματοδόχων κυστιδίων και της επιδιδυμίδας, επιπλέον η περιεκτικότητα σε φρουκτόζη στο σπέρμα και η συγκέντρωση σπέρματος μειώθηκαν. Η χορήγηση στέβιας έτεινε να μειώσει το επίπεδο της τεστοστερόνης στο πλάσμα, πιθανώς από την συγγένεια των γλυκοζιτών του εκχυλίσματος με ορισμένο υποδοχέα ανδρογόνων, ενώ δεν εμφανίστηκε καμία μεταβολή στα επίπεδα της ωχρινοτρόπου ορμόνης. Αυτά τα δεδομένα είναι συνεπή με την πιθανότητα το εκχύλισμα στέβιας να μπορεί να μειώσει την γονιμότητα των αρσενικών αρουραίων.
  Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε μείωση 60% στο βάρος των σπερματικών κυστιδίων σε αρουραίους που λάμβαναν στέβια σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
  Εάν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτών των ερευνών, τότε μιλάμε για διατάραξη της ορμονικής ισορροπίας κάτι που δεν είναι επικίνδυνο μόνο για εκείνους που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα παιδί, αλλά για όλο τον πληθυσμό που χρησιμοποιεί στέβια, γιατί η διαταραχή των φυλετικών ορμονών συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας και στα δύο φύλα.

  Η Στέβια μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην οικογένεια των φυτών που περιλαμβάνει το αγριόχορτο, τα χρυσάνθεμα, τους κατιφέδες, τις μαργαρίτες, και πολλά άλλα φυτά. Υπάρχουν αναφορές για άτομα που παρουσίασαν ατοπικό έκζεμα, αναφυλακτικό σοκ, δυσκολία στην κατάποση, δυσκολία στην αναπνοή και ζάλη, από την κατανάλωση στέβιας. Ακόμη υπάρχουν αναφορές ότι αρκετά άτομα παρουσίασαν ναυτία, μυϊκούς πόνους, μούδιασμα και απώλεια αισθήσεων.
  Άτομα που έχουν αλλεργίες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικά με την χρήση τροφίμων και ποτών που περιέχουν στέβια.

  Τέλος υπάρχουν πολλές αναφορές για γαστρεντερικά προβλήματα από την χρήση στέβιας όπως, φούσκωμα, διάρροια και δυσκοιλιότητα
  Άτομα που πάσχουν από κολίτιδα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την χρήση προϊόντων που περιέχουν στέβια.

  Κατά πόσον η στέβια είναι ασφαλής να καταναλώνεται, σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το τι εννοεί κάποιος λέγοντας "στέβια", η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δεν έχει εγκρίνει φύλλα στέβια ή ακατέργαστα εκχυλίσματα στέβιας για χρήση ως πρόσθετα τροφίμων. Μελέτες σχετικά με την στέβια σε αυτές τις μορφές εγείρουν ανησυχίες σχετικά με τον έλεγχο του σακχάρου για επιπτώσεις στο αναπαραγωγικό σύστημα και στο καρδιαγγειακό σύστημα.
  Ωστόσο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ επέτρεψε στις εταιρείες τροφίμων να χρησιμοποιούν ένα απομονωμένο χημικό από την στέβια (Rebaudioside Α) ως πρόσθετο τροφίμων, ορίζοντας αυτό το στοιχείο ʺγενικά ως ασφαλέςʺ.
  Υπάρχουν όμως κάποιες ανησυχίες για την υγεία σχετικά το φυτό στέβια. "Συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα που παίρνουν φάρμακα για τον σακχαρώδη διαβήτη και την υπέρταση, ακόμη η στέβια πιθανόν να αλληλοεπιδρά και με άλλα φάρμακα όπως τα αντιμυκητιασικά, τα αντιφλεγμονώδη, τα αντιμικροβιακά, τα αντιϊικά, τα κατασταλτικά της όρεξης, τα αντισυλληπτικά, τα αντιχοληστερινικά, τα διουρητικά και άλλαʺ.